Нарастват случаите на котки, заразени със СПИН

  • 31 март 2014 10:16

  • 4782
  • 2
Нарастват случаите на котки, заразени със СПИН
©

Нарастват случаите на домашни котки, заразени със СПИН в Бургас. Само в една от ветеринарните клиники в морския град от началото на годината са открити пет случая. Липсата на информация е причина болестта да се открива в твърде напреднал стадий, съобщи news7.

СПИН-ът при котките прилича на синдрома на придобита имунна недостатъчност при хората. При навреме открито заболяване вирусът влиза в ремисия.

"Имаме доста пациенти с открит такъв проблем и повечето си живеят сравнително комфортно като следват препоръките", обяснява д-р Ивайло Паничков.

Ветеринарите са категорични, че котешкият СПИН не е заразен за хората. Той се предава само между котките. Затова стопаните на домашни любимци трябва да внимават и да не допускат контакт с улични животни. Ветеринарите препоръчват поне веднъж годишно да се правят пълни кръвни изследвания на домашните любимци.

Друго опасно заболяване, което все по-често се среща е котешката левкемия. И двете зарази се откриват с един тест. Когато обаче болестта се диагностицира късно, изходът е фатален. До този момент няма открито лечение за котешкия СПИН.

Последвайте канала на

Нора Виткова
4782 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.05.09 | 14:58

2
znachi moje da gi qdem.
Важно!

2014.04.30 | 16:20

1
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените!!! На Елените не плащат и се държат отвратително с работниците(персонала)освен това не ти дават да се храниш,на всякъде са поставили камери и те следят като затворник и те настаняват в общежитие без никакви условия за живеене!

Добави коментар

Водещи новини