Евровотът по-скъп от 22 млн. лв.

  • 31 март 2014 06:43

  • 1488
  • 1
Евровотът по-скъп от 22 млн. лв.
©

Харчовете за евроизборите ще надхвърлят прогнозата на финансовия министър Петър Чобанов от 22 млн. лв., която той направи миналата седмица, пише в. "Преса". Вчера ЦИК съгласува план-сметката и тя трябва да бъде одобрена от правителството. Според членове на изборната комисия планираните харчове отивали към 23 млн. лв. През 2009 г. евроизборите ни струваха близо 14 млн. лв., а през 2007 г. - още по-евтино.

Увеличените разходи сега са заради въведеното гласуване с машини. ЦИК вчера реши, че те ще отговарят за експеримента, но разходите по купуване на хардуера и софтуера трябва да поеме правителството. Освен това се вдигнаха възнагражденията за членовете на районни избирателни комисии (РИК) и на секционни избирателни комисии (СИК). Първите ще получават по 846 лв. месечно, а вторите - по 46 лв. за редови член. Завишените пари за комисиите са заради въведените преференции, които изискват допълнително време за отчитането им при съставяне на протокола.

Освен това в план-сметката са включени и парите, с които държавата ще подпомага партиите без държавна субсидия, които ще се регистрират за участие. Според Изборния кодекс държавата трябва да отпусне по 40 000 лв. за медийната им кампания и по 5000 лв. за кампанията на независимите кандидати.

Двойно са вдигнати парите за разяснителната кампания, която ще прави ЦИК за евровота. Тя стартира още другата седмица и ще бъде по-разнообразна, по-гъвкава и с повече полезна информация за избирателите, обясни зам.-шефката на ЦИК Мария Мусорлиева. Около 100 000 лв. ще отидат за разяснение на новите правила за гласуване и важните решения, взети от новата ЦИК. Досега за разяснение се даваха около 50 000 лв. и те отиваха предимно за клипчета с какъв знак се гласува и в колко започва и приключва изборният ден.

Днес за пръв път се събира Общественият съвет към ЦИК. В него са включени 16 имена, сред които проф. Емилия Друмева, Антоанета Цонева, Калин Славов. Отказано бе участие на Светозар Съев, излъчен от три организации, свързани с протестите на Орлов мост миналата година. Условие на законодателя е в обществения съвет да участват хора, излъчени само от организации, които са били регистрирани като наблюдатели на евровота.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1488 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.05.05 | 09:12

1
еййй опасни!Почнат ли да крадат нямат спиране!Закопаха цялата държава-Девиза им не трябва да е -''Да върнем държавата на хората'' , а '' след нас и потоп''

Добави коментар

Водещи новини