Новият Закон за Сметната палата приет след тридневен маратон

  • 27 март 2014 17:33

  • 1331
  • 1
Новият Закон за Сметната палата приет след тридневен маратон
© Булфото

Новото ръководство на Сметната палата - председател и членове, ще бъде избрано до месец, след влизане в сила на Закона за Сметната палата /СП/, който беше окончателно приет от Народното събрание, след тридневен пленарен маратон.

Депутатите определиха и глоба между 1000 и 10 000 лв. за ръководители на институции, ако не съдействат на одиторите при проверка в съответното ведомство.

Между 1000 и 5000 лв. ще е глобата за ръководители и длъжностни лица в одитирани от Сметната палата институции, ако откажат съдействие, не осигурят подходящи помещения и технически средства за извършване на проверките, включително ползване на телекомуникационни средства.

Предвидената санкция при повторно нарушение е от 2000 до 10 000 лв. Сумите от събраните глоби и имуществени санкции се внасят в приход на държавния бюджет. Същият размер парични наказания ще бъде налаган, ако председателят на СП не изпрати одитния доклад на съответния компетентен орган за търсене на имуществена или административнонаказателна отговорност. Това са случаите, когато проверяващите са констатирали данни за вреди и за нарушения при изпълнението на бюджети и на сметки за средства от Европейския съюз или при управлението на имущество, които не съставляват престъпление.

Станислав Иванов от ГЕРБ поиска да бъде намален маржът между минималната и максималната глоба, например за второ нарушение да бъде най-малко 5000 лв. /вместо 2000 лв./ и най-много 10 000 лева.

Актовете за констатиране на нарушенията се съставят от одиторите, а наказателните постановления се издават от председателя или от оправомощено от него длъжностно лице, реши парламентът. Съставянето, издаването, обжалването и изпълнението им се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

Незавършените одити и одитите, по които докладите не са връчени до влизането в сила на закона, се приключват по реда на новоприетия закон.

Срещу разпоредбата възрази Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, от опозицията с мотива, че производството е вървяло по друг начин и ред и не може да бъде прекратено и започнато от начало. Тя предупреди, че ако не се промени изискването, актовете на институцията могат да паднат в съда.

Заварените подзаконови актове, приети при действието на отменения закон за Сметната палата, запазват действието си, доколкото не противоречат на изискванията на новите разпоредби.

Пълномощията на членовете на Консултативния съвет на СП се прекратяват от датата на влизане в сила на закона. А до един месец от избирането на председател и членове организационната структура на одитната институция се привежда в съответствие с изискванията на закона.

В шестмесечен срок от избирането на ръководство, СП приема наръчник за прилагане на международните одитни стандарти и одитната дейност.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1331 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
no

2014.03.27 | 21:20

1
#Проф. Мариана Евстатиева Горанова продава дипломи в ТУ-София. #Тя е откраднала милиони от банките заедно със своя приятел Филип Кереков. #Оставка.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини