Ситнилски: ВСС е в зависимост от една година

  • 25 март 2014 08:21

  • 1529
  • 1
Ситнилски: ВСС е в зависимост от една година
©

Ще се боря срещу моето уволнение със съответните законови средства. Смятам, че все още българският съд е на съответното ниво като най-независимия орган в системата. Несправедливостта, беззаконието, настъплението на неидентифицирани елементи, желаещи да превземат ВСС - това ме кара да се боря. Това каза уволненият член на Висшия съдебен съвет Камен Ситнилски по БТВ.

Прокуратурата е органът, който следи за законността в съдебната власт. Прокуратурата трябва да бъде овладяна, за да води ефективна борба срещу организираната престъпност. Аз не смятам, че съм жертва, но се защитавам със средствата и начините предвидени от закона, изтъкна Ситнилски.

Заемах един важен пост. По времето когато бях зам.-главен прокурор имах редица успехи в борбата с организираната престъпност. Това беше отбелязано и от редица европейски институции, заяви бившият член на ВСС.

Винаги и по всяко време съм се придържал към закона и затова не бях удобен. Според мен трябва да се постави проблема за нестабилността във ВСС. Там има хора, които не винаги изразяват своята свободна воля, изтъкна Ситнилски. Според него във ВСС има една зависима група и тя се е видяла при гласуването за освобождаването му. "16-те гласували за освобождаването ми не изразяват собствената си воля. Явно възприемат указания на чужди на съдебната система хора. Тази тенденция се наблюдава от около година. Налагат се определени принципи, чужди на съдебната власт. Тази зависимост трябва да се установи от държавата. Аз съм сезирал ДАНС и прокуратурата. Например защо е даден допуск до класифицирана информация, на хора, които нямат такъв допуск. Приканвам г-н Писанчев да отнеме този допуск, за да се установи законността. Досега по моите жалби нямам отговор", коментира Камен Ситнилски.

За освобождаването на Ситнилски гласуваха 16 от членовете на съвета, при изискване в Закона за съдебната власт за повече от 2/3 от състава на кадровия орган, за да бъде отстранен член на ВСС. В гласуването участваха 24 души. Две трети от тях са 16, но изискването на закона е за повече от този брой, което означава, че Ситнилски можеше да бъде уволнен  със 17 гласа.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1529 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.01.22 | 19:04

1
От 25 е. Де да беше от една.

Добави коментар

Водещи новини