Земеделци от Варна излизат на протест

  • 24 март 2014 10:55

  • 1485
  • 0
Земеделци от Варна излизат на протест
© Булфото

Варненски земеделци ще излязат на протест.

Това обяви в интервю за радио Фокус Венета Ганчева. Причината за недоволството е, че им е бил забранен достъп до оранжериите. "Ние сме земеделски производители. Повече от 20 години произвеждаме пресни плодове и зеленчуци, като ползваме под наем оранжерии, собственост на 7 земеделски кооперации от градовете Игнатиево и Аксаково. Земята, на която са разположени оранжериите, е държавна”, посочи Ганчева. Тя разясни, че след представяне на нотариален акт за собственост върху земята от бившия началник на областната служба "Земеделие" във Варна Георги Балтаджиев, са заведени съдебни дела. На 19 септември 2013 г., с постановление на частен съдия-изпълнител Станислава Янкова, е ограничен достъпът до комплекса за наематели, които имат сключени договори със ЗК „Дружба 4“ и фирма „Проват инвест“, собственост на Балтаджиев.

След като земеделските производители са представили договори с фирма „Дружба 4“, с която работят от дълго време (които за тях са законите собственици на имота) Янкова издава второ постановление, с което ограничава достъпа до имота само за лица, сключили договор с фирма „Проват инвест“. От 1 октомври 2013 г. комплексът е заключен и се охранява, а производителите нямат достъп до собствената си продукция, която е в оранжериите. Подадена е жалба до Варненската окръжна прокуратура на 1 октомври 2013 г., на която все още няма отговор. Земеделците са предупредени, че на 24 март 2014 г. оранжериите ще бъдат заключени и охранявани от над 10 служители на охранителната фирма. В знак на протест срещу тези действия и възможността да работят, производителите организират публичен израз на недоволството си.

Венета Ганчева посочи, че в момента очакват разрешение от Община Варна за своите протестни действия. Протестът ще се състои следобед, пред оранжерийния комплекс, разположен вдясно от пътя за местността „Побити камъни“, след разклона за село Игнатиево”.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1485 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини