Лисици превзеха село до Пловдив

  • 23 март 2014 13:18

  • 1966
  • 1
Лисици превзеха село до Пловдив
©

Нови "заселници" в обезлюдените села в Пловдивско. За съжаление, не става дума за хора, а за диви животни. От наглите набези на лисиците са пропищели хората от селата.

Преди месец Георги Коев открива част от кокошките си обезглавени. Нападението се повторило след няколко дни. "Един път намерихме шест - главите им ги няма! А сега - изчезнаха нацяло - по перушината там ги открих, където е дупката.", разказва той пред bTV.

Мистериозният звяр се оказва лисица. "Ръждива лисица. Мога да ти кажа, че е мъжка - от сто метра, както бягаше - мога да ти кажа, че е мъжка, охранена, и с 5 сантиметра накрая с беличко.", описва я Вълко Йончев.

По-късно става ясно, че лисицата не е една. Само за няколко дни новопоявилите се хищници избиват десетки кокошки из цялото село.

"Аз живя в тая къща, насреща, през оградата влизат, в на тоя комшия влизат. Лично съм ги виждал! Даже съм ги гонил с тоягата - тя ме гледа и не бяга, бе?!", спомня си Велю Йончев. Друг съсед има кучета, но въпреки това дивото животно се чувства като у дома си в двора му.

Преди 20 години в село Точиларци живеели над 360 суши. Днес са около сто. В много от изоставените къщи се самонастаняват лисици и чакали.

Местните не помнят подобна инвазия на диви животни в селото. Точиларци е само на 30 километра от Пловдив, далеч от планини и гори.

"Гладни ли са, няма какво да ядат ли - та са тръгнали из селото. И много хора се оплакват. Ами, притеснена съм, знаеш ли вечер как затварям кокошките, страх ме е!", откровена е Велика Коева.

Хората от Точиларци молят ловната дружинка от района да им се притече спешно на помощ. За самотните възрастни хора загубата на кокошките е равнозначна на гладуване.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1966 1

Коментари 1

Добави коментар
кукеро

2014.03.24 | 08:50

1
Руска лисица на територията на България! Обадете се на САЩ да вземе спешни мерки

Добави коментар

Водещи новини