Зетят на Бин Ладен подробно разказа за събитията от 11.09

  • 20 март 2014 16:15

  • 4508
  • 3
Зетят на Бин Ладен подробно разказа за събитията от 11.09
© Getty Images/Guliver

Зетят на Осама бин Ладен, срещу когото в Ню Йорк се води процес, предизвика изненада на поредното съдебно заседание, като говори дълго и обстойно, отбелязва Франс прес. Сулейман Абу Гаит, който е на 48 години, е обвинен в заговор с цел убийство на американци, посочва Франс прес.

С посивяла брада, с костюм и риза, но без вратовръзка, подсъдимият в продължение на няколко часа отговаряше на въпросите на защитата, а после и на прокурорите за нощта на 11 септември 2001 г., за убежденията си и бягството си от Афганистан в Иран. Подсъдимият отхвърли обвиненията, по които може да получи доживотна присъда.

Обвиняемият говори на арабски и думите му бяха превеждани на английски. С голяма точност той разказа как през юни 2001 г. отишъл в Афганистан, за да опознае новото ислямистко правителство, да участва в джихада и да се моли. Зетят на Бин Ладен призна, че в следващите месеци е направил с камера няколко записа по настояване на терорист номер едно. В тези записи Бин Ладен казвал, че бурята няма да спре, по-специално "бурята на самолетите".

Сулейман Абу Гаит после разказа на съда как в нощта на 11 септември 2001 г. след атентатите в Ню Йорк и Вашингтон Бин Ладен му казал "Ние направихме това". Тези думи терорист номер едно изрекъл в пещера в планински район на Афганистан. После той попитал зет си какво мисли, че ще се случи след тези атентати, а Сулейман Абу Гаит казал, че САЩ няма да се примирят, преди да са го убили и да са свалили режима на талибаните. "Прекалено голям песимист си", му казал Бин Ладен, убит в Пакистан през 2011 г. при операция на американски командоси.

В нощта на 11 септември 2001 г. заедно с Бин Ладен бил и вторият по важност човек в Ал Каида - Айман Зауахири, разказа Абу Гаит.

След това пред съда зетят на Бин Ладен сподели, че е останал още две седмици в афганистанските планини. Накрая лидерът на Ал Каида му разрешил да си тръгне и тогава той отишъл в Пакистан, а оттам в Иран.

Досега нито един толкова високопоставен представител на Ал Каида не е правил такива подробни разкрития в съдебна зала в
Ню Йорк, посочва БТА. Заради изслушването на зетя на Бин Ладен залата в съда беше препълнена.

Сулейман Абу Гаит, който беше лишен от кувейтското си поданство след атентатите от 11 септември, заяви пред съда, че никога не се е стремял да убива американци, нито пък да набира американци за членове на Ал Каида. Не съм имал намерение да убивам американци, исках да отправя послание, в което вярвах. Исках да разкритикувам потисничеството срещу мюсюлманите, каза Сулейман Абу Гаит.

Зетят на Бин Ладен отхвърли твърденията, че е бил говорител на терористичната мрежа, а каза, че е изразявал само личните си убеждения чрез Ал Каида. Отрече да се е срещал с Ричард Райт, британеца, който опита да взриви самолет от Париж за Маями през декември 2001 г. с експлозиви, скрити в обувките.

Сулейман Абу Гаит е женен за дъщерята на Бин Ладен - Фатима. Според обвинението той работил за Ал Каида до 2002 г. Освен в заговор с цел убийство на американци Сулейман Абу Гаит е обвинен и в заговор с цел оказване подкрепа на терористи.

Последвайте канала на

4508 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.03.24 | 18:08

3
На Биньо обаче му видяха сметката братята американци. Нема лабо.

2014.03.24 | 18:08

2
Koito iska da im vjarva i na skalupenite im sudebni prozeduri! TEATUR za slaboumni!
.

2014.03.24 | 12:42

1
шоу ли да очакваме ?

Добави коментар

Водещи новини