Операцията в Лясковец е провалена, призна Лазаров (видео)

  • 19 март 2014 14:26

  • 8318
  • 24
Операцията в Лясковец е провалена, призна Лазаров (видео)
©

Операцията е провалена, призна със съжаление главният секретар на МВР Светлозар Лазаров по време на изслушване във вътрешната парламентарна комисия по повод трагедията в Лясковец.

По необясними засега причини на 13 март 2014 година, в деня преди провеждането на операцията, двама служители на областната дирекция на МВР във Велико Търново без разрешение са направили заснемане на къщата на Петко Петков. Същият ги забелязва и се скрива в къщата.

Двамата полицаи установяват контакт с полицейски патрул. Цивилният служител дава камера, с която униформеният служител да заснеме къщата. Униформеният влиза и снима вратата, като позвънява на нея, за да търси Петков. Трудно обясними действия, подчерта Светлозар Лазаров. След като заснема, той се връща и предоставя камерата.

Най-притеснителното обаче, по думите на главния секретар, е, че след като са забелязани двете оперативни лица споделят на полицаите, които не са били запознати с последвалата акция. Не е искано разрешение. В същия ден полицаи от областната дирекция се обажда, че има записи, но СОБТ не са уведомени.

Петков е изключително раздразнителен към децата и към служители на МВР, подчерта Светлозар Лазаров. Нещата ескалират и би могло присъствието на МВР служители да са допринесли за това, тъй като Петков е споделил и на чистачка от училището, че ще използва оръжието. Петко Петков е чакал служителите на реда, отбеляза Лазаров.

От тук нататък операцията е провалена и полицаите попадат на реална засада, срещу тях е открит огън и благодарение на тяхната подготовка са предотвратени по-големи последствия. Няма изненада от страна на стрелеца и наистина това доведе до тези наистина тежки резултати, обясни главният секретар на МВР.

В къщата са намерени противогазова маска и пълнители за нея, все оборудване за отбрана. Входната врата е подсилена с пружина за легло, подпряна на другия край на стената. Практическо е било невъзможно да се влезе. В стаята са открити много хранителни продукти,тя е служила за склад. Имало е хранителни запаси, протеини и аминокиселини, анаболи и стероидни препарати, медицински медикаменти, осветителни елементи. Прозорецът й е бил с  метални шини.

Не знам дали ако операцията беше проведена преди 2 години е щяло да се стигне до тези неща, отбеляза главен секретар Светлозар Лазаров.

Интересното в случая е, че един от полицаите, които са снимали, е Павел Ангелов - бивш гард на бившия министър-председател Бойко Борисов и лице от неговото близко обкръжение. Същият преди две години се самопростреля  по невнимание в дома си. Той изтървал пистолета, а куршумът разкъса меките му тъкани. За това си деяние Павел Ангелов получи наказание.

Бившият вътрешен министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа не остана безучастен и запита кога е направен инструктажът, кой го е провел, кой е утвърдил плана, какво е въоръжението и кой е утвърдил използването на конкретната техника в операцията. Кое е наложило стрелба преди щурма с халосни патрони, защото според психипортрета Петков е раздразнителен.

Спорен ексвътрешния министър именно стрелбата на полицаите е провокирала агресията на Петков. Защо са изтеглени екипите предварително? Защо при положение, че има психопортрет още от 2012 майката не е била изведена или пък съседите, недоумява Цветанов.
Искам да дадете вашата лична отговорност за провеждането на тази операция и Вие носите конкретна вина за случилото се, подчерта Цветанов.

На това Лазаров отговори така: "Кой може да вземе отношение в ситуация на криза как може да се действа? Нали не си давате сметка, че трите лица са разпитани или са им снети съответните обяснения. Нека да спазваме поне едно елементарно уважение към тези мъже, които са участвали в операцията. За мен те са герои".

Последвайте канала на

8318 24

Свързани новини

Коментари 24

Добави коментар
ОСТАВКА НЕКАДЪРНИЦИ

2014.03.21 | 11:09

7
ЛАЗАРОВ, ЙОВЧЕВ, ЕДИНСТВЕНИЯТ ИЗХОД Е ОСТАВКА. РАЗСИПАХТЕ ДЪРЖАВАТА И МВР. РАЗСПАХТЕ СЛУЖБИТЕ ЗА СИГУРНОСТ . А НАЙ-ОТВРАТИТЕЛНОТО Е ,ЧЕ ЗАРАДИ ВАШАТА НЕКАДЪРНОСТ ПОГУБИХА ЕДИН ЧОВЕШКИ ЖИВОТ И ДРУГИ С ТЕЖКИ ПОСЛЕДСТВИЯ. А НАЙ- ЦИНИЧНОТО Е ДА ПРЕХВЪРЛЯТЕ ВИНАТА НА ПРЕДИШНОТО РЪКОВОДСТВО НА МВР. НЯМА ЛИ НЯКОЙ ЧЕСТЕН ЧОВЕК В ТАЗИ ДЪРЖАВА ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА БЕЗ НАТИСК. НАГЛОСТ БОЗОЧЛИВА. ПРОКЛЕТНИЦИ !
ATANASOV

2014.04.15 | 11:32

24
KAM TOZI KOMENTAR NIAMA KAKVO DA SE DOBAVI .IZXODA E EDIN OSTAVKAAAAAAAAAA.
ereter

2014.04.15 | 11:32

23
Уважаеми граждани,правителството се готви да взема нов заем от близо 4 000 000 000 000 лева,общият дълг на България е вече над 40 000 000 000 000 лева.Това е ужасна цифра и тя няма как да се изплати и от пра-пра-пра-пра-пра-правнуците ни.Всички граждани трябва денонощно да звънят по телефоните на управляващите и да ги питат къде потъват тези пари.Също така всички трябва да излезем на протест и да ги изгоним тези,докато не са ни дакарали до просешка тояга
Ф.О.

2014.03.21 | 11:12

13
Махни 3 нули,иначе съм съгласен
НИКОЛАИ

2014.04.15 | 11:31

22
отг.на 7.Каде си видял комунист даси признае вината и да си подаде оставката? Това е несьвместимо с морала на комунистите/партията е права дори когато греши/.Пьлни идиоти.
666

2014.04.15 | 11:31

21
Е г-н министъра не спомена че в къщата имало и два паяка,които жестоко са попречили на планираната акция.А имаше и едно врабче на отсрещния покрив,което е главния виновник за провала.
Ловеца

2014.04.15 | 11:31

20
Господа, наемайте хора от ловните дружинки за тези така слоооооожни операции за да несе проваляте!
Стоянов

2014.04.15 | 11:31

19
Лазаров е добър главен секретар и не трябва да подава оставка.
ЕМИЛ ПЕТРОВ

2014.04.15 | 11:31

18
Мъжка постъпка и позиция на секретаря на МВР.
Serrif

2014.04.15 | 11:31

17
Човека излезе и каза, че това е грешка и всички скочиха срещу него, а защо не скочиха, когато се намали битовата престъпност или хванаха 1200 кг наркотик в Франция?
Иван

2014.04.15 | 11:31

16
Човек на честта - това е Лазаров, такива хора като него трябва да работят в МВР, а не да им се иска оставка.
Руменов

2014.04.15 | 11:30

15
Кой каквото да говори, при Лазаров МВР има успехи и да му се иска уволнението не е правилно.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини