Правят хапчета срещу инфаркт от шоколад

  • 18 март 2014 21:45

  • 2283
  • 0
Правят хапчета срещу инфаркт от шоколад
©

Първото обширно проучване на флаванолите в какаото започва в болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън. В тестове на лекарства срещу инфаркт, съдържащи съставки от черен шоколад, ще бъдат включени 18 000 души, съобщава АП.

Концентрациите на тези медикаменти със споменатите вещества обаче са толкова големи, че са равностойни на стотици шоколадови блокчета. Експериментите, които ще бъдат проведени от екипа на д-р Джоан Менсън, целят да изучат лечебните свойства на шоколада, като изключат от неговия състав мазнините и захарта.

"Хората похапват шоколад, защото е вкусен, а не защото е полезен за здравето им. Целта на изследването е да видим какви ползи има от съставките на шоколада, изключвайки захарта и мазнините, разбира се“, казва д-р Джоан Менсън.

В предишни експерименти флаванолите показаха благотворно въздействие върху кръвното налягане, холестерола, върху нивата на инсулин в организма, върху артериалното здраве и други фактори, свързани със сърдечносъдовата дейност.

Във втората част на изследването ще бъдат тествани мултивитамините за предотвратяване на раковите образувания. Изследването на флаванолите е спонсорирано от популярна марка шоколадови изделия и от Националния институт по проблемите на сърцето, белите дробове и кръвта на САЩ.

Споменатата компания е патентовала способ за извличане на флаваноли от какаото във висока концентрация и поставянето им в капсули. Някои фирми предлагат на пазара капсули с флаваноли, но те са с много по-ниска концентрация на активното вещество от тези, които ще бъдат използвани в бъдещите тестове.

А в предлаганите на пазара шоколадови изделия тези нива са още по-ниски. Д-р Джоан Менсън предупреждава хората да не се опитват да се "лекуват" сами с какаото от шоколадовите изделия, пускани на пазара, тъй като ценните флаваноли в тях се унищожават в процеса на изготвянето им.

Участниците в експеримента ще проучват по две капсули концентрирани флаваноли дневно в продължение на 4 години, както и плацебо. След това резултатите от двете контролни групи ще бъдат сравнени на национално ниво.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2283 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини