Върнаха на държавата два уникални културни експоната

  • 18 март 2014 12:41

  • 1865
  • 1
Върнаха на държавата два уникални културни експоната
©

В министерство на културата бяха върнати на българската държава два експоната. Единият е Дамаскин, който е спрян от продажба на търг в Лондон. Част от първите страници на ръкописа са откъснати и това затруднява установяването на конкретни данни за времето и мястото на изписване му. Дамаскинът е на даскал Тодор Пирдопски, предаде репортер на novini.bg.

Той съдържа 29 слова за различни светци, украсени с 26 цветни миниатюри. Другият експонат е златна римска огърлица – оригинална, която се датира към трети век и е изработена от чисто злато. Теглото й е 38,55 грама.

На събитието присъстваха министърът на културата, проф. Божидар Димитров, директорът на Народната библиотека, служители на ДАНС, МВР и прокуратурата.

Министърът на културата подчерта, че тези експонати ще бъдат изложени временно в министерство на културата.

За да се спре трафикът на културни ценности от България се предвижда да бъде създадена полиция по културните въпроси, стана ясно още по време на събитието.

Зам-министърът Велислава Кръстава е била на посещение в Италия, където има работещ модел на такава полиция и ще копираме техния модел, който е най приложим за български условия. След уреждане на всички административни процедури ще бъде създадена такава полиция.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1865 1

Коментари 1

Добави коментар

2014.03.18 | 19:30

1
Dobre 4e horata ot drugite darjavi imat kultur ,a ne kato nas tuzemci Dokato ne se vkarat po strogi zakoni nqma da se spre krajbata i iznusa na kulturni cenosti

Добави коментар

Водещи новини