Орешарски: Работим в сложна среда

  • 15 март 2014 20:58

  • 3788
  • 35
Орешарски: Работим в сложна среда
© Булфото

Ключов задържащ фактор за бизнес климата и за икономическия растеж са административните тежести. Това каза министър-председателят Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 по време на семинара на БСП и на ПГ на „Коалиция за България” в Боровец, съобщиха от правителствената информационна служба. Министър-председателят подчерта сложната среда, в която работи кабинетът.

„Създадената и нагнетявана политическа нестабилност продължава да разколебава доверието на бизнеса и домакинствата. Бизнесът бе освободен от страха, но вероятността – реална или хипотетична – от реставрация на предишното мнозинство кара преобладаващата част от икономически активните субекти да се въздържат от инвестиции или от по- мащабно разгръщане на стопанската дейност”, каза Орешарски. По думите му, това важи и за външните инвеститори. „Слабите реакции на вътрешното търсене подсказват и за недостатъчно потребителско доверие – друг фактор на икономическия растеж”, добави министър-председателят.

Друг акцент Орешарски постави върху работата на администрацията, която е била подлагана периодично на политически натиск и продължава да сдържа активността си. „Всички сме убедени, че ключов задържащ фактор за бизнес климата и за икономическия растеж са многобройните административни тежести”, каза министър-председателят и добави, че е необходимо по-бързо изменяне на законовата и подзаконовата нормативна рамка.

Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 отбеляза още, че преобладаващата част от позитивните стъпки на кабинета са стабилизационни, но са необходими и видими структурни постижения. По думите му, трябва ускорение по отношение на Банката за развитие. „Овладяхме ценовия натиск в енергетиката, но системата остава дебалансирана”, изтъкна министър-председателят. По отношение на събираемостта на бюджетните приходи Орешарски коментира: „Приемливите резултати в края на миналата година бързо ще се обезценят, ако тази година не постигнем видим обрат в тенденциите и в крайните ефекти”. Той посочи още, че е важно в здравната система да се овладеят негативните тенденции, формирани и развили се в последните 10 години.

„Справихме се с ускоряването на проектите, финансирани по европейските фондове”, изтъкна премиерът и добави, че трябва да се подобри и капацитетът. „Тази година ни предстои двойна работа – да продължим ударно да усвояваме фондове от стария програмен период и да стартираме проектите от новия програмен период”, каза още министър-председателят.

Премиерът Орешарски изброи предстоящи ключови задачи, по които да се работи: „Предстои ни да продължим усилията за подобряване на бизнес климата; да увеличим степента на събираемост на приходите в бюджета; да финализираме Споразумението за партньорство и да задвижим проектите по новите оперативни програми; да стабилизираме енергетиката; да преодолеем инертността в здравеопазването и да изградим системите за финансов контрол; да пресечем нерационалните практики в образованието и да насочим политиките ни към учениците; да проведем борба за ефективно налагане на върховенството на закона, за да отговорим на очакванията на българските граждани; да проведем политики на реиндустриализация; да продължим да рационализираме администрацията и да се фокусираме върху електронното управление”.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3788 35

Свързани новини

Коментари 35

Добави коментар
Гражданин

2014.03.17 | 18:06

35
Господин премиер, управлението на държавата е сложна работа. А онзи, който е докопал властта с ммошеничество, не може да бъде уважаван. Няма как. Това прави живота ви сложен. Тайна е за мен защо се съгласихте да зацапате името си с тези полетечески боклуци. Името остава ваше и след като народът ги разгони. Това непременно ще стане. какво става с името ви след това?
БГ ПЕНСИЯ

2014.03.17 | 09:53

34
А БЕ КОМУНИСТИ И КАПИТАЛИЗЪМ ,КЪДЕ ГО ИМА???????САМО КРАЖБИ ,ХОТЕЛИ ,ЯХТИ ,КУРВИ И ЯКИ ЛЪЖИ ЗА НАИВНИЦИ ТОВА Е БСП-то.
gega

2014.03.17 | 02:15

33
А какво направи Борисов във връзка с безработицата?!- направи студентите овчари!
kalen

2014.03.17 | 02:14

32
Ами много ясно, че е трудна ситуацията, когато Б.Б (ака БУДА) нагнетява обстановката в страната, докато се крие в Банкя!
Ефенди

2014.03.16 | 22:40

31
Наведи се още малко,бе гяур изтормозен!
мими прасето

2014.03.16 | 22:40

30
На добър път заминавай си у дома стига циркове Европа ни гледа засрамете се Говеда

2014.03.16 | 22:40

29
Носът му е пораснал още.
констатирал

2014.03.16 | 22:40

28
На тази снимка много прилича на 'дървеното човече' Пинокио.
справедлив

2014.03.16 | 22:40

27
да ти го начукам в комсомоско-турско педераския гъз,мършо орешарска-крадешарска
Sempal

2014.03.16 | 22:40

26
Опрости я, Пацо. Това го можеш. Махни се.

2014.03.16 | 22:40

25
Имали комунисти има и сложна среда и обстновка !

Добави коментар

Водещи новини