3 дни МВР подготвяло "удара" срещу стрелеца от Лясковец (обновена+видео)

  • 14 март 2014 12:02

  • 12989
  • 35
3 дни МВР подготвяло "удара" срещу стрелеца от Лясковец (обновена+видео)
©

„Загина специализиран служител, още трима са ранени но без опасност. Раната на единия изисква специализирана намеса от хирурзи и ще бъде транспортиран с хеликоптер до София за операцията“. Така вътрешният министър Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола обобщи в пленарна зала резултатите от приключилата малко по-рано операция в Лясковец.

Министърът на вътрешните работи описа обстойно хронологията на събитията.

Сигнал за отправени заплахи от Петко Савов Петков и за притежаваното от него оръжие е подаден от училище „Максим Райкович“ в Лясковец, срещу което той живее, на 12 март.

На следващия ден е образувано досъдебно производство и случаят е обсъден във ВКС. Взето решение за неотложност предвид опасността.

От 2011 Петков има асоциално поведение, не е излизал дома си и демонстрира изключително висока степен на агресия и абсолютно изключване на всякакви форми на социален диалог. За него е пазарувала майка му, благодарение, на която той е успявал да поддържа жизнените си функции.

Петко Савов е притежавал законно 2 ловни карабини и 2 ловни пушки, но през юни 2012 разрешението за тях изтича.

През март 2014 е подготвена полицейска операция, за да бъде бъде принудително проникнато в жилището на въпросното лице, тъй като той упорито отказвал да се предаде.

Според изготвен доклад от психолози от Института по психология той е емоционално нестабилен и агресивното му поведение може да бъде насочено и към служители на реда и граждани.

Предвид заплахата че той може да използва оръжието си, е мотивирано решението да се действа неотложно.Вчера е бил изготвен план за операция, утвърден от главния секретар на МВР Светлозар Лазароев и е издадена заповед за действие.

В полунощ на 13-и срещу 14-и започва инструктаж, на който присъстват началникът на участниците в операцията. В 4 часа днес в сградата на ОДМВР-Велико Търново е последвал допълнителен инструктаж. И на двата инструктажа са присъствали психолози.

Операяцията започва в 6 часа. При влизането полицаите призовават Петков да се предаде с командите: „Полиция. Предай се!“. В този момент обаче той открива огън. От проникващите са ранени двама души - от рикошети.

Тогава служителите на МВР се оттеглаят и отново го призоват да се предаде. Лицето казва, че ше се предаде, но открива огън по групата отвън, при който загива полицай, а друг е ранен.

Тогава криминалистите отвръщат на стрелбата и раняват лицето. То е задържано, но е живо и на практика ситуацията е приключила. Спазени са всички нормативни документи, увери министър Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола.

По-късно в кулоарите на парламента той поясни, че Петко Петков не е бил задържан извън къщата, тъй като не е излизал от нея от 2011-а година. Екипът които е извършвал акцията е комплектован, обясни още вътрешният министър, предаде репортер на Novini.bg.

Относно твърденията на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че в акцията е нямало психолози и тя е била некомплектована, министър Йовчев подчерта изрично, че това са откровени лъжи. "Операцията е проведена с препоръките на психолози. Повече няма да коментирам действията на Цветанов", отсече той.

„На този етап е много рано да се искат оставки, но като се анализират действията на цялата операция и се установи, че има бездействие, ще се предприемат необходимите мерки за наказание и ако трябва, ще се искат оставки, обяви още той във връзка с исканията на някои партии на оставката му.

„Много скоро ще бъдат свалени загражденията около парламента“, допълни още Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола.

Последвайте канала на

12989 35

Свързани новини

Коментари 35

Добави коментар
@

2014.04.02 | 13:44

35
Цвойчо и за чеп на каца не ставаш даже.
м .марков

2014.04.02 | 13:43

34
Добре че,не беха два,щеше да е още по зле.
ЙОВЧЕВ ПОДАЙ ОСТАВКА

2014.04.02 | 13:43

33
ЙОВЧЕВ, НЕКАДЪРНИК ТАКЪВ, ПОДАВАЙ СИ ОСТАВКАТА. ТИ СИ ЕДНА ПОЛИТИЧЕСКА ПРОСТИТУТКА КОЯТО ОБСЛУЖВАШЕ ВСИЧКИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА ДО СЕГА. БЕЗСРАМНИК. А СЕГА ЗАРАДИ ТВОЯТА НЕКАДЪРНОСТ ЗАГИНА И ЕДИН ПОЛИЦАЙ. ОСТАВКА НЕКАДЪРНИЦИ.

2014.03.15 | 18:01

19
Сега ако четете между редовете този човек се е криел от някой и нещо.Някой му е дигнал мерника и той се е барикадирал в къщата си за да не бъде убит.Толкова го е било страх за живота му че използва майка си да му купува продукти.Веднага беше изкаран луд и всичко ще е потули но от където и да го погледнеш намирисва на поръчково убийство.жалко че няма да разберем на кого е пречил.

2014.04.02 | 13:43

32
Странно защо и аз си помислих същото докато четях,тук нещо вони.От 2011 година този човек се е барикадирал в къщи,запасил се е с оръжие и се е страхувал да си покаже носа навън.От какво и от кого се е страхувал? И освен това разни хора всеки ден се заплашват,дори пишат жалби в полицията,но никой не им обръща внимание,как точно е определен като луд и че точно той е много опасен,та да проведат такава голяма акция срещу него.Вероятно е бил опасен,но поради какви причини?

2014.04.02 | 13:43

31
Триумф на милиционерската мисъл.Две години без разрешение за цял арсенал оръжие и няма кой да му го прибере, че и луд на това отгоре. Като добавим и битовата престъпност...А бе господа полицаи, защо ви храним?

2014.04.02 | 13:43

30
Йовчев, като имаш психолози със специалност полу-идиоти.. получаваш мисия идиот,по добре да бяхте извикали едно хлапе от улицата да ви научи как да хванете човека

2014.04.02 | 13:43

29
Сега остава да дойдат със златния скункс от господари на ефира, и да го връчат на министър Иовчев с приз идиот на годината
кумуне

2014.04.02 | 13:43

28
Борисов е виновен ......вашта мама некъдърна

2014.04.02 | 13:42

27
МВР-БЕКАДЪРНИЦИ-ВСИЧКИ КОИТО КОИТО СА ТАМ СА НАЗНАЧЕНИ С ВРЪЗКИ,ТЕ НЕ СА ПОФЕСИОНАЛИСТИ,ТЕ СА ПРОШЛЯЦИ НА ЗАПЛАТА.
тапир

2014.04.02 | 13:42

26
Не ви е срам да кажете,че три дни се подготвяте!Какво им е специалното на тези служители като някакъв селянин ги е направил гаргамушки

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини