БОРКОР: ЕС иска да знае кои са любовниците на властта

  • 11 март 2014 08:34

  • 4140
  • 16
БОРКОР: ЕС иска да знае кои са любовниците на властта
©

Правим предложение към законите, за да се предотвратят условията за корупция при кандидатстването по европейски проекти. Интересът не медиите предизвика декларирането на емоционални отношения. В анализ на европейските регламенти се изисква да се декларират този вид отношения. Това заяви директорът на БОРКОР Бойко Великов по БТВ.

Политици и висши чиновници да декларират своите любовници и приятели и техните интереси и да могат да бъдат проверявани дали не са ги облагодетелствали с обществени пари. Такова становище за промени в Закона за конфликт на интереси е изпратил до правителството БОРКОР. Проблеми с доказването вече имало с понятието "фактическо съжителство", когато мъж и жена живеят като семейство, но без брак.

Той посочи, че подобни отношения, за каквито имало примери, останали неназовани, би трябвало да се декларират по конкретен повод. Става въпрос за фактически съжителства, които според него не са толкова трудно доказуеми. Великов уточни, че става въпрос за морални норми, които под формата на етични кодекси в България са далече от понятието задължителни.

Според Бойко Великов става въпрос за рискът европейски средства да бъдат използвани  на базата на фактически съжителства. Факт е, че има конкретни примери от морален характер при предоставяне на обществени поръчки.

Все още не е ясно каква би била отговорността, ако деклариращият е пропуснал да спомене емоционалните си отношения с участници в поръчката и какво всъщност са "емоционални отношения". Според Великов това би трябвало да е работа на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси.

По друга етична инициатива – „Регистър на срама” за фирмите, свързани с драстични случаи на корупция при обществените поръчки, шефът на БОРКОР заяви, че публичността е едно от най-добрите средства за противопоставяне на тези практики. Той даде примери, без да посочва конкретни имена, в един от които изискването е за прах за пране, опаковката на който е точно 475 гр, а само една фирма предлага подобен продукт.

„Идеята дойде от мониторинга на обществените поръчки, свързани с тези 500 милиона, отпуснати от Министерския съвет. Не може да проверим всички, но може да проверим една част от тях. Имаме подготовка вече със специализирани звена в Центъра, може да направим подбор в рамките на нашите възможности като ресурс. Няма да бъде еднократен акт – до края на месеца е възможно да пуснем този регистър, да го качим в сайта”, даде заявка Бойко Великов.

"Желателно е да има декларация по конкретен повод, а не въобще в декларация. Трябва да имаме предвид, че една част от регламентите на ЕС са свързани с етичните кодекси. Това е морален проблем", поясни Великов и се учуди, че при нас в много малко институции има морален кодекс.

"За мен е учудващо, защо ние се опитваме да избегнем този регламент. Ако се декларират емоционални отношения няма да се пораждат спекулации", завърши шефът на БОРКОР.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4140 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
кака Пепка -- дърта амортизирана мурва

2014.03.11 | 16:06

16
Нищо не се споменава за лапането на рязания на коалиционния партньор -- той води ли се любовник или само начин за получаване на пари под формата на скъпи екскурзии ??
МАНАФ ОТ АТАКА

2014.03.11 | 16:06

15
БСП: ДОБРИ, ДПС: ПО-ДОБРИ, ГЕРБ:НАЙ-ДОБРИ:)))
БАЙ ВИ наМЕСТАН

2014.03.11 | 16:06

14
В дисциплината "плющене на задна прашка под масата" от Атака няма и няма никога да има -- признати са за най-добри за вечни времена !!!
гошо

2014.03.11 | 16:06

13
Да напуснем Еврейския педерастки съюз час по-скоро.
Аз

2014.03.11 | 16:06

12
Напускай! Прав ти път към Русия или където щеш! Само се разкарай и ни остави да си живеем човешки!

2014.03.11 | 16:06

11
na parvo miasto e boika analnata

2014.03.11 | 16:05

10
na boiko e erdogan,a na teb koi e???

2014.03.11 | 16:05

9
Видяхме ги ВСИЧКИТЕ начело с ТИКВАТА ПРОСТА Борисов какво представляват за тия 24 г. ! НИЩОЖЕСТВА ! ЗАТОВА НИКАКВИ ПЕДЕРАСИ , НИКАКВИ ГЕРБ - ета , герберастки тиквета , АБВ-та , БПС-та ,ДПС-та турчета ,Куневски к,урвета , дудучета - петровчета и разни други ХЮМНЕТА ! САМО АТАКААААААА ! ВОЛЕН - ПРЕМИЕР !!!

2014.03.11 | 16:05

8
Каква е приликата между Батков и Борисов? Единият се опитва да затрие отбора на народа, а другия- целият народ!!! Заедно с подопечните си или наложени им, или присламчени Иво- Тоневчета/ Барековчета и сие глистчета/ !!! Резил сте! Абсолютен!!! Оставете правителството и нас на мира, и се разкарайте от живота ни- безцензурни, тиквени и други реформаторски бацили!!!

2014.03.11 | 14:01

7
България е ЕС и сама решава какво да прави. Членството си го плащаме, ако не им харесва няма да плащаме.
Батко Любо --дърто изтормозено педи от А ТАКАА

2014.03.11 | 14:00

6
Че те Сидерастите официално не са пристанали на ДПС , но тайно се сношават с тях -- това как се тълкува според Европа ??

2014.03.11 | 14:00

5
А педерасите не иска ли да знае ! Гъмжи от тях ! Най- много са в Брюксел ! Мама имдайбаааа !!! И в София са много ! И на тях същооо !!!

Добави коментар

Водещи новини