Недостиг на какао през 2020 г.

  • 07 март 2014 09:00

  • 1380
  • 0
Недостиг на какао през 2020 г.
©

Прогнози на специалистите сочат, че в следващите 5 години търсенето на шоколад ще превиши производството. Причината за това е увеличилата се в пъти консумация на какао за последните няколко години.

Почитателите на шоколада със сигурност ще останат разочаровани като научат, че любимото им изкушение може да е застрашено от изчезване, пише "Новинар".

"Според данните, които имаме, а и те не са само наши, се очаква през 2020 г. да има недостиг на какао - средно по около 1 млн. тона годишно. Това до голяма степен се дължи на увеличената консумация на какаови продукти, и въобще на шоколадови изделия в световен мащаб, включително и в развиващите се страни, които с повишаването на доходите на глава от населението могат да си позволят все повече и повече да консумират неща, които в миналото не са си позволявали", обясни Ивайло Найденов, изпълнителен директор на "Монделийз България".

Над 70% от световното производство на какао идва от Западна Африка - Кот д'Ивоар и Гана са едни от най-големите производители.

Според Ивайло Найденов обаче страни като Индия, Индонезия, Доминиканска република и Бразилия също са едни от най-големите производители в световен мащаб, което кара производителите да се насочат към тях.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1380 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини