Църковна делегация, начело с патриарх Неофит, заминава за Истанбул

  • 05 март 2014 09:36

  • 1603
  • 0
Църковна делегация, начело с патриарх Неофит, заминава за Истанбул
© Булфото

Църковна делегация, начело с патриарх Неофит, заминава за Истанбул, за да вземе участие в съвещания на предстоятелите на поместните православни църкви информира БНР.

В началото на януари Константинополският патриарх Вартоломей отправи специална покана до предстоятелите на всички поместни православни църкви да се съберат в Истанбул от днес до края на седмицата, за да планират провеждането на Светия и велик събор на Православната църква. Срещата е особено значение, тъй като на бъдещ Велик събор православните патриарси ще трябва да решат ключови въпроси от дейността на Източната Църква, като провъзгласяването на автокефалност, даването на независимост и самостоятелност на определена Църква, и съгласуването на единен Диптих, което е подредбата за старшинството на отделните поместни православни Църкви. Постигането на консенсус по тези въпроси в православния свят от години е много трудна задача.

Във Фенер, седалището на Вселенската Патриаршия в Истанбул, представители на отделните Църкви от вчера работят по постигането на консенсус за дневния ред на форума, без особен напредък. Българската Патриаршия в този предваритлен кръг е представлявана от Главния секретар на Синода епископ Наум. По време на Съвещанието на предстоятелите ще бъдат обсъдени ситуацията в Близкия Изток, социалното неравенство в света, икуменическия диалог с Римокатолилическата Църква и важни процедурни въпроси по свикването на предстоящия Велик събор на Православната църква.

Първите конкретни инициативи за свикването на Всеправославен събор от ранга и с авторитета на Вселенските събори от Средновековието започват през 20-те години на ХХ век.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1603 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини