Янукович официално поискал Русия да прати войски в Украйна

  • 04 март 2014 06:41

  • 4003
  • 6
Янукович официално поискал Русия да прати войски в Украйна
© Getty Images/Guliver

Сваленият от власт президент на Украйна Виктор Янукович официално, в писмен вид, е поискал Москва да изпрати военни части, които да възстановят закона и реда в страната му. Това е заявил руският представител в ООН Виталий Чуркин на заседанието на Съвета за сигурност в понеделник, съобщава АФП.

Изявлението е било направено на третия етап от извънредните разговори относно ситуацията в Украйна.

На заседанието Чуркин е прочел писмо от Янукович до Путин, в което сваленият украински президент обвинява Запада за "ширещите прояви на насилие". "Хората са преследвани за езика и по политически причини", пише той.

В тази връзка Янукович моли Путин да използва въоръжените сили на Руската федерация за възстановяването на мира, реда и стабилността в Украйна и за защита на народа на страната. Чуркин е показал и копие от писмото на заседанието.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин АштънКатрин Аштън Катрин Маргарет Аштън, баронеса Ъпхоланд - британски и европейски политик. Родена на 20 март 1956 г. е заявила, че Европейският Съюз ще предприеме мерки против Русия, ако страната не направи стъпки към намаляване на напрежението в Крим, предаде УНИАН.

„В случай, че Русия не положи усилия за намаляване на напрежението, ние ще разгледаме различни варианти, които могат да имат последствия за двустранните отношения между ЕС и Руската Федерация, като например прекратяване на преговорите по визовия въпрос", е казала Аштън.

Русия е разположила около 16 000 военни в украинската автономна република Крим от 24 февруари досега, съобщи  украинският посланик в ООН Юрий Сергеев, цитиран от Ройтерс.

"От 24 февруари около 16 000 руски военни бяха разположени в Крим с военни кораби, хеликоптери, товарни самолети от  съседната територия на Руската федерация", каза Сергеев пред Съвета за сигурност, който се събра на спешно заседание, посветено на кризата в Украйна.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4003 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2014.03.04 | 20:35

4
Който събужда и дразни баба МЕЦА , сега ще гледа отстрани и ще чака ТЯ хуууууубаво да похапне ! Може само да мърмори от безопасно разстояние и да чака ! Това е положението !
Lyubo Angelov

2014.03.05 | 06:59

6
Докато баба Меца похапва Крим, в бърлогата и, спестяванията и се изпариха! И скоро ще търси милостиня.
NBB

2014.03.05 | 06:58

5
Тоя го виждам завърнал се в Украйна на бял кон.Сигурен съм.
123

2014.03.04 | 17:11

3
Тоя Янукович да бяха го пуснали на тълпата.

2014.03.04 | 17:09

2
към димитър славофф който го е срам да си напише даже и името правилно. орязаха ни държавата защото два пъти заставаме на страната на запада срещу русия
Евгений

2014.03.04 | 11:20

1
Не сме единствените, които често се срамуваме от политици. Имало и още по-големи позьори. Поздрави на смислените сънародници!

Добави коментар

Водещи новини