Дискриминират български туристи по родното Черноморие

  • 02 март 2014 14:10

  • 4154
  • 6
Дискриминират български туристи по родното Черноморие
©

Ако сте решили да се възползвате от ранното записване за лятна почивка, сега е моментът за резервации. До края на април офертите са по-изгодни, затова планирайте отрано. Оказва се, че има варианти и за още по-изгодна почивка.

Все повече българи предпочитат да резервират ваканциите си през румънски или немски туроператори, защото офертите за чужденци са по-ниски.

Няколко лета Боряна Тошева резервира лятната си почивка през румъснки туроператори, така спестява около 400 лева на ваканционен пакет. При последния опит обаче удря на камък.

"Те ми казаха, че български граждани нямали право да резервират през тях", сподели пред БНТ Боряна Тошева.
Тя опитала през втори, отново румънски туроператор.

"Направиха ми резервацията, даже ми блокираха парите и след два дена писаха, че много се извиняват, но те не могат да ми продадат пакета на тази цена. Всъщност питаха ме първо какво гражданство имам и след това като разбраха, че е българско, вече не могат да ми продадат пакета на тази цена. Те казаха, че е политика на българския йм партньор", заяви Тошева.

Въпреки че успява да си запази по-евтина почивка от третия път, Боряна завежда дело в Комисията за защита от дискриминация. На първото заседание представители на българската туроператорска фирма не се явиха. От Асоциацията на българските туроператори казват, че големите чуждестранни фирми ги пренебрегват и сключват договори директно с хотелите.

"Това е търговска политика на съответните хотели, които естествено когато продават по-голям обем, дават по-ниска цена. Все едно да се оплачем, че на едно място саламът е на една цена, а на друго място е на друга".
Това обаче не е първият подобен сигнал в Комисията за защита дискриминация.

"Според мене е абсолютно несъстоятелно да се търси някаква отговорност от български туроператор заради това, че не е могъл да предложи на български клиент цена, която той е проучил за чужд туроператор", посочи Калин Драганов, член на УС на Асоциацията на българските туроператори.

И докато българските туроператори казват, че не става въпрос за дискриминация, а за търговска политика, Боряна наема адвокати и е решена да стигне докрай. Ако се наложи и до Страсбург.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4154 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
абсолютна дискриминация

2015.07.11 | 14:59

6
Освен, че е доста по-скъпо за самите българи, отношението е унизително и обидно. За това от 20 г не ходя на българското море.

2015.07.11 | 14:59

5
Дискриминират български туристи по родното Черноморие.И да ви пръцат наред-кеф ми е.Нали искахте свободен пазар-ето ви го в пълен размер. Ще гризете пържена цаца и дянковска пица,по Китен и другите крайморски бърлоги ,а вечерта големия кеф-една две бири на стъргалото.И за това велико удоволствие кътате левчета по цяла година...КЪде беше? НА МОРЕ!!!!
ico

2015.07.11 | 14:58

4
хем гладни хем много превзети и с големи капризи това са бг на море затова никои неги брасне
Томи

2015.06.28 | 20:27

1
Ганьо по-добре да ходи на море в чужбина,че там се държи по-културно.Ние тука работещите по българското черноморие искаме пари да вадим,а в тоя ред на мисли Ганьо нещем.

2015.07.11 | 14:58

3
Ако знаеш колко пари оставят българските туристи в Гърция, ама се радвай на некой миризлив работач от Англия да мине на евтини проститутки, току виж и майка ти искарала нещо.
Грую

2015.07.11 | 14:57

2
Още ли има неориентирани будали да ходят в Булгаристан на 'муре'? Да пробват в Гърция или Турция и да видим дали ще се върнат. А ако чак толкова много държат на мръсно море и "български" вирус да пробват през германска или английска агенция.

Добави коментар

Водещи новини