Съдът отхвърли иск на 824 софиянци срещу „Топлофикация”

  • 25 февруари 2014 18:47

  • 1238
  • 0
Съдът отхвърли иск на 824 софиянци срещу „Топлофикация”
© Булфото

Състав на Софийски районен съд отхвърли искането на „Федерацията на потребителите в България" срещу „Топлофикация София" ЕАД, заведен след колективна претенция на 824 потребители от декември 2006 г.

Според тях между 2002 и 2006 г. столичното парно е използвало търговски практики, които увреждат колективния интерес на потребителите, като е изготвяло фактури за употребена топлинна енергия и изравнителни сметки на базата на прогнозни данни.
Федерацията атакува и изготвянето на сметките на клиентите на база отчетите на монтираните на радиаторите разпределители, които не са индивидуални измервателни уреди.

Сред останалите практики, станали обект на атака в съда, са начисляването на консумация на енергия за потребителите, които са прекъснали топлоподаването към имотите си.

Според Федерацията на потребителите с действията си столичното дружество е нарушило редица национални и европейски закони, включително и Конституцията на Република България.

Въпреки това столичният Районен съд отхвърли претенциите на ищците като „неоснователни", тъй като отношенията на „Топлофикация София" с клиентите са „нормативно уредени от Закона за енергетиката, а преди това и в Закона за енергетиката и енергийната ефективност", които са спазени и следователно няма основание за налагане на санкции.

Последвайте канала на

Novini.bg
1238 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини