Турската полиция подслушвала премиера 3 години

  • 25 февруари 2014 12:35

  • 1441
  • 0
Турската полиция подслушвала премиера 3 години
©

Турски полицаи са подслушвали телефона на премиера на страната Реджеп Тайип Ердоган в продължение на три години, предаде Интерфакс.

Ръководителят на кабинета в Анкара е бил сред 7000-те хиляди следени турски граждани, сочи проверка на прокуратурата в Истанбул, чието ръководство се сменено наскоро от Ердоган. Според обвинителите в най-големия турски град освен министър-председателя са били подслушвани и негови съветници, началникът на разузнавателната служба Хакан Фидан, бившият вицепремиер Ефкан Ала, който в края на 2013 г. стана министър на вътрешните работи, а също и редица бизнесмени, журналисти и сътрудници на неправителствени организации.

Медиите в югоизточната ни съседка отбелязват, че подслушването е започнало през 2011 г. и първите мишени са били Ердоган и неговите съветници. Списъкът на следените се е разширил след протестите от лятото на 2013 г.. Полицията е мотивирала подслушването с необходимостта от следене на предполагаеми членове на "Терористичната групировка "Селям".

Анкара обвини за подслушването живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, лидер на опозиционното движение "Хизмет". Гюлен отрича твърденията.

От своя страна, прокурор Аднан Чимен, станал инициатор на разследването на действията на полицията, е отрекъл информацията за следенето. "Наистина разследвах "Селям", но никой обявените за подслушвани не присъства в този списък", е казал той пред в. Хюриет. Прокурорът е заявил, че е предал делото на свой колега.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1441 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини