Съдът гледа поредно дело на мюфтийството, чакат се провокации

  • 25 февруари 2014 08:12

  • 1430
  • 3
Съдът гледа поредно дело на мюфтийството, чакат се провокации
©

Днес в Кърджали продължава делото на Главното мюфтийство за сградата на Историческия музей, предаде БТВ.

През декември съдия Веселина Кашикова даде ход и го отложи за 25 февруари, защото тогава не беше готово заключението на съдебно-техническата експертиза, а вещото лице не се яви заради неотложни ангажименти.

Подготвят се и протести пред сградата на Съдебната палата, заради което е мобилизирана полицията.

От Висшия духовен съвет на мюсюлманите съобщиха, че разчитат на полицейската охрана и не предвиждат контрапротести. Те се притесняват от нагнетяване на напрежението и готвени провокации.

Водач на протестите срещу връщането на вакъвски имоти отново е председателят на Сдружението на футболните фенове Елена Ваташка. Тя смята, че съдебните дела на Главното мюфтийство не изразяват мнението на мюсюлманите в България и парите за тях са от Турция.

Съдебното заседание започва в 11:00 часа.

Претенциите на мюфтийството са за парцела, върху който е сградата на музея. Те твърдят, че разполагат с нотариален акт от началото на миналия век, след като местен жител продал нива за духовно училище.

Според юристите на областната управа мюсюлманското изповедание не е наследник на местната общност, защото по онова време не е имало регистрирано юридическо лице. Освен това сградата била построена с пари от държавата по проект на известен руски архитект и никога не е била мюсюлманско училище.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1430 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.02.26 | 12:20

3
СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ

2014.02.26 | 12:20

2
Става дума за опит за измама на държавна институция!

2014.02.26 | 12:20

1
Провокацията е от страна на мюфтийството!

Добави коментар

Водещи новини