Пневмония убиец коси след грипа

  • 22 февруари 2014 07:37

  • 8814
  • 5
Пневмония убиец коси след грипа
©

Близо 1 млн. българи за били засегнати от грипната вълна през тази година. Това заяви пред "Новинар" главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Тази година грипната вълна беше 2 пъти и половина по-интензивна от миналата година", натърти той. От няколко седмици насам грипът също отшумява, но въпреки това все още има немалко пациенти, които се борят с пневмонии. По думите му тази година много хора са били засегнати от коварното възпаление на белите дробове, а болестта често пъти е протичала с усложнения, независимо от грипния щам, с който са били заразени пациентите.

Именно това е довело и до големия брой смъртни случаи от пневмонии, но точна статистика колко са жертвите няма, категоричен е д-р Кунчев. Специфичното при грипния щам "Калифорния", познат още като "свински грип", който преобладаваше у нас през последните месеци, е, че засяга предимно по-млади хора, а не толкова възрастни. Той е по-агресивен и често е съпътстван с бързо протичаща пневмония, обясни специалистът.

Още през октомври миналата година д-р Кунчев заяви пред "Новинар", че грипните щамове, които се задават към страната ни - по-специално "Калифорния" и "Виктория", са генетично променени. Това означава, че дори и да сме прекарали заболяването предишната зима, организмът ни може да не е развил достатъчно силен имунитет към него.

Междувременно стана ясно, че недоизлекувана пневмония е била причината за смъртта на 67-годишна жена в четвъртък. Възрастната пациентка от симитлийското село Крупник била настанена за лечение във Вътрешно отделение на МБАЛ-Благоевград с двустранна пневмония на 1 февруари, а седмица по-късно е била изписана.

На 11 февруари жената е била прегледана от медиците в Спешно-приемно отделение, тъй като имала оплаквания, че не е излекувана напълно. Били са й изписани антибиотици от лекар в София, но жената ходила до Спешното отделение още два пъти. Лекарите я посъветвали да постъпи на лечение в белодробния диспансер, дори са били изготвени и документи за прием, но пациентката отказала да бъде настанена в здравното заведение. Заради усложненията от болестта пациентката починала в четвъртък.

Последвайте канала на

Весела Найденова
8814 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
bat pan4o

2014.02.28 | 16:35

5
ами засяга по-вече млади хора защото те не обръщат никакво внимание на здравето си и освен това са израснали ядейки боклуци и имат слаб имунитет-препоръчвам за зимните месеци витамин д -аз си го взимам феруари и март макар да имам доста морски бани лятото освен това по 3 ябълки всеки ден-an aple a day keeps a doctor away

2014.02.28 | 16:35

4
Ами как няма да са генетично променени щамовете,това се прави с цел-редуциране на населението!Бум на ракови заболявания,свински,птичи,кравешки и какъв ли не още грип,после ваксинирайте се ,но не е сигурно,че ваксината ще ви предпази,важно е фармацевтичните компании да трупат милиони.За всички болести има лекарства,но някой няма сметка хората да са здрави!!!
Инженера

2014.02.28 | 16:35

3
Бялата мафия е по-брутална от всяка друга такава,тя е убила най-много хора в сравнение с всички други организаций за контрол на популацията.
васила

2014.02.23 | 21:34

2
правете си лимонада с мед джинджифил илимони,пийте от ноември и ще прескочите зимата живи и здрави
NOVA

2014.02.23 | 15:33

1
DOKAZANO E CHE V EDNI NEIZMITI RYCE IMA 3 0 0 0 BAKTERII OT 100 RAZLICHNI SORTA! UVAJAEMI LEKARI - UCHETE HORATA DA SI MIAT RYCETE, AMA I VIE GO PRAVETE R E D O V N O!!! USPEHI !

Добави коментар

Водещи новини