Орешарски: Приветстваме подписаното в Киев споразумение

  • 21 февруари 2014 20:19

  • 968
  • 5
Орешарски: Приветстваме подписаното в Киев споразумение
© Булфото

България приветства подписаното днес в Киев споразумение между президента Виктор Янукович и лидерите на украинската опозиция за излизане от политическата криза.

Това се казва в разпространена от пресслужбата на МС позиция на министър-председателя Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 по повод на подписаното в Киев споразумение за излизане от политическата криза. Разглеждаме споразумението, което предвижда провеждането на предсрочни президентски избори, формиране на коалиционно правителство и конституционна реформа като необходим компромис, който отваря пътя към политическия диалог в Украйна, заявява премиерът Орешарски. От особена важност е прилагането на постигнатите договорености и в този смисъл оценяваме приемането днес от Върховната рада на закон за връщане на конституцията на Украйна от 2004 г. като първа стъпка в тази посока, посочва министър-председателят.

Премиерът Орешарски заявява в позицията, че България категорично осъжда актовете на насилие в Киев, довели до десетки човешки жертви и множество ранени през последните дни. Никакви обстоятелства не могат да оправдаят репресиите и насилието, допълва Орешарски. В настоящата обстановка на остро противопоставяне между част от опозицията и управляващите в Украйна, довела до жестока ескалация и насилие, считаме за необходимо правителството да проявява максимална сдържаност, а опозиционните лидери да се дистанцират от тези, които прибягват до радикални действия и употреба на сила, посочва българският премиер.

Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 подчертава особения принос на Европейския съюз за постигането на споразумението и очаква Украйна да тръгне по пътя на реформи, които да осигурят стабилно и демократично бъдеще за украинските граждани. Изразяваме надежда за своевременно изпълнение на постигнатата договореност за разследване, с участието на Съвета на Европа, на всички извършени актове на насилие, се казва в позицията на българския премиер. В нея се посочва, че България винаги е подкрепяла европейската перспектива за Украйна и  задълбочаването на отношенията й с ЕС. Украинският народ може да разчита на последователната подкрепа на България за осъществяване на процеса на реформи, които да осигурят стабилно и демократично бъдеще за страната, заявява премиерът Орешарски.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
968 5

Коментари 5

Добави коментар
да бе

2014.02.22 | 17:58

5
Най-обикновен лицемер

2014.02.22 | 15:44

4
Кой изобщо го интересува твойто приветствие ме мунчо? Ти като премиер за нищо не ставаш камо ли някой да ти обръща внимание на приветствията.

2014.02.22 | 15:40

3
БРАВО ОРЕШАРСКИ!
ДО 2#Геи-атакист

2014.02.22 | 15:40

2
Но болен се продаде или беше създаден от същата тази крадлива олигархия и затова тук не се променят нещата от 25 години.
ПЪРТЪК

2014.02.22 | 14:29

1
Италия се оправя. Украйна за няколко години ще дръпне напред. Тук понеже е България 300 лева заплати,безработица и глад. И всички казват,че Волен Сидеров бил луд. Аз казвам,че е прав. България като част от европа заплатите трябва да са от 300-400 евро. Разиграват се игри със средна работна заплата,това е жива идиотщина. От такъв род правителства няма нужда.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини