ЕС ще налага санкции на Киев! Украйна започна да се разцепва, броят на жертвите расте (обновена+глед

  • 20 февруари 2014 19:22

  • 19812
  • 69
ЕС ще налага санкции на Киев! Украйна започна да се разцепва, броят на жертвите расте (обновена+глед
© Getty Images/Guliver

Италианският външен министър Ема Бонино съобщи, че ЕС налага санкции на отговорните за насилието в Украйна. Санкциите включват забрана за издаване на визи и блокиране на банкови сметки и активи.

Решението за визови забрани и замразяване на активи ще бъде приложено до часове, каза Бонино. По-рано днес министрите на външните работи на Полша, Франция и Германия напуснаха сградата на администрацията на президента на Украйна след среща с президента Виктор Янукович. Срещата продължи почти 6 часа, а министрите излезли от администрацията на президента с недоволни изражения на лицата, бързо се качили в колите, като отказали да отговарят на въпроси на журналисти, съобщава радио Голос России.

Санкциите срещу Украйна ще бъдат юридически оформени през следващите няколко дни, каза шведският външен министър Карл Билд, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Европейският съюз въведе срещу Украйна "целеви визови санкции и забрана за доставяне на оръжие", заяви след извънредна среща на външните министри от ЕС за Украйна днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън, цитирана от ИТАР-ТАСС. "В условия на ескалация на насилието Съветът на ЕС прие решение да въведе целеви визови санкции, а също да замрази финансовите активи на отговорните за това насилие. Освен това приехме решение за прекратяване на разрешителните за доставка на военна и полицейска техника", каза Аштън.

ЕС смята, че трябва да се извърши независимо разследване на ситуацията в Украйна и виновните да бъдат наказани, отбеляза европейският първи дипломат. Според Аштън протестите в Украйна имат мирен характер и не бива да бъдат сравнявани с размириците в Босна и Херцеговина в началото на февруари, при които пострадаха над 300 души.

Шестдесет и седем протестиращи са убити от вторник досега при насилието в Киев, съобщи Франс прес, позовавайки се на комюникета на киевските общински власти. В центъра за съдебна медицина са докарани 67 трупа, посочва общинската администрация, уточнявайки, че става въпрос за протестиращи, убити от вторник насам. По-рано опозицията съобщи за "над 60 жертви" на насилието днес. Данните за броя на загиналите остава противоречив. Главният медицински координатор на демонстрантите Олех Мусий заяви за АП, че най-малко 70 активисти са били убити при сблъсъци с милицията в украинската столица и броят им може да нарасне, а ранените са над 500. Според АП убитите тази седмица при сблъсъците в Киев са най-малко 99.

Видеозапис на украинската телевизия показа днес шокиращи сцени на протестиращи, покосени от автоматична стрелба, и техни другари, които се спускат да им помогнат. На кадрите се виждат групи протестиращи, които, прикривайки се щитове, изнасят телата върху пластмасови плоскости или дъски.

 

 

Лвовска област декларира, че отхвърля властта на Киев. Блокиран беше един от граничните пунктове с Полша. В град Луцк беше извършен публичен арест на областния управител от антиправителствени демонстранти, съобщи Нова телевизия. Бунтове и сблъсъци има в най-малко 5 града. Всички те са в прозападно настроените. В град Лвов безредиците продължават вече трети ден.

В Ивано-Франковск окупираха няколко административни сгради. В Хмелницки имаше човешки жертви, след като вчера неизвестен откри огън по протест пред службата за сигурност. В столицата на Волинска област Луцк антиправителствени демонстранти сложиха белезници на управителя на провинцията Олександър Башкаленко. Башкаленко беше арестуван, след като отказа да подаде оставка, както искаха от него протестиращите.

В Лвов протестиращите обявиха, че отхвърлят властта на правителството. Те опожариха сградата на местната милиция и влязоха в кметството. Водачите на демонстрантите обявиха Лвовска област за автономна от централната власт. В източните и южните провинции на Украйна настроеният са на другия полюс. Проруските области и Крим декларират подкрепа за правителството в Киев. Масови протести няма, а протестиращите са наричани „екстремисти” и „терористи”.

Украинският президент Виктор Янукович е съгласен с провеждането на предсрочни избори през 2014 г., заяви полският премиер Доналд Туск, предава АФП.

Бившият украински премиер Юлия Тимошенко призова опозицията да не преговаря с Виктор Янукович и да иска отстраняването му от поста президент, предаде Комментарии.

Писмото на Тимошенко прочете на провеждащото се тази вечер заседанието на парламента Александра Кужел, депутат от партия „Баткивщина”.

„Аз искам от опозицията повече никога да не сяда с Янукович на масата за преговори. Всеки от нас, който наруши това табу, ще бъде съучастник на Янукович в убийствата на невинни хора. От тази минута единственото искане на народа, гражданското общество, опозицията, международната общност и всеки нравствен човек може да бъде само незабавно отстраняване на Янукович от поста президент на Украйна и подвеждането му под наказателна отговорност за организиране на масови убийства на мирни граждани”, пише в писмото си тя.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
19812 69

Свързани новини

Коментари 69

Добави коментар
Дядо Боре

2014.02.23 | 15:25

69
Жалко за Украйна!!! Очаква я нашият хал. Бедна и обрулена страна...

2014.02.22 | 00:08

68
Добро утро комуняги!!!! Тази сутрин Янукович със самолет бяга към Австрия!! Защо там бе другари?? Защо тези образци на комунизма дето ни тикат към БРИГ, Азиатския съюз, Корея..бягат на запад с парите и семействата си? Това ми обяснете червени тролове!!

2014.02.21 | 19:47

67
ДНЕС РАЗДАДОХА ПАТРОТИ НА ПОЛИЦАИТЕ И ВЕДНАГА СЕ ПОЧНА - УКРАЙНА СЕ ЦЕПИ, ПОЛИЦАИ МИНАВАТ НА СТРАНАТА НА НАРОДА, БЛА-БЛА-БЛА, САНКЦИИ. БЪРЗА ЗАПАДА ДА НЕ ИЗПУСНЕ КЕЛЕПИРА!

2014.02.21 | 19:47

66
ЕВРОПА НЯМА РЕСУРСИ! БОЙКО МОЖЕ ЛИ ДА ДОКАРА РЕСУРСИ, НЕ МОЖЕ! А ПУТИН МОЖЕ! ТОВА Е РАЗЛИКАТА!

2014.02.21 | 19:47

65
majnata mu mna putin I na teb, hodi v rusia pedal
Хагският трибунал

2014.02.21 | 19:46

64
Съдбата на Янукович няма да е по-различна от съдбата на Чаушеску и Милошевич ! Жалко за избитите, ранени и малтретирани украинци ! То не беше над тях съветски \"гладомор\" на над 6 милиона граждани, не беше масов геноцид със съветския Чернобил, ами сега и Евразийски геноцид !

2014.02.21 | 19:46

61
КУУУУУУУУУУУУУУУУУР ЗА РУСОФОБИТЕ!
AJ4A

2014.02.21 | 19:46

63
Къде сте сега другарки и другари еврочиновници???? Къде е сега вашият трибунал за военопрестъпници?!?!?!? Защо още не е издадена европейска заповед за арест на Янукович, за да бъде изправен пред трибунала за престъпленията против човечеството, които е разпоредил????? Нахраниха ли ви болшевиките, нахраниха ли ви???? За колко се продадохте гнусни, долни и жалки чиновници от европейските структури????? Янукович и горилите му УБИВАТ ХОРА, а те ......... гласуват санкции - долни готованци, които треперят да не загубят службичките и постчетата си, че ще умрат от глад и те и целите им родове!!!! FUCK EU - правилно са го казали американците, знаейки много добре, че бавно но сигурно ЕС се превръща в болшевишко свърталище!!!!

2014.02.21 | 19:46

62
ПРЕСТЪПНИЦИ СА САМО ЕКСТРЕМИСТИТЕ В УКРАЙНА!
no name

2014.02.21 | 19:46

59
Обаче медиите в цяла Европа успяват да манипулират обществото,тези ескалации са платени от ЕС и САЩ това трябва да го разберете те да оцелеят,като икономики трябва да вършат тези неща, България като влезе в европейския съюз какво стана затова ви казвам следното нещо и го запомнете: Демокрация е, когато два вълка и една овца гласуват какво да обядват. Свободата е една добре въоръжена овца, която оспорва решението." Бенджамин Франклин

2014.02.21 | 19:46

60
dolu rusiq, svoboda na naroda!!!
no name

2014.02.21 | 19:45

58
Истината е че нито Европа нито Русия нито САЩ ги интересува,повечето от членките приети в ЕС са приети страни,като Франция,Германия,Великобритания да си изнесат тежката металургия в другите членки,където се плаща по малко и не им зор дали ще има някаква вреда за хората и околната среда,като казвам това не казвам че Русия мисли доброто на Украйна
бла бла

2014.02.21 | 19:45

57
Едно и също цяло време как не им омръзна поне да вкараха малко разнобразие да им се вържем справка Отпор в Сърбия,Арапска пролет,Сирия-досадно е
бла бла

2014.02.21 | 19:45

56
много си прав самия каптализъм съществува благодарение на тези кризи я финасови я политически,а демокрацията е имагинерна работа и всичко е едно прикрито робовладелство украсено с една форма без съдържание.

Добави коментар

Водещи новини