Стоматолог: Да извадим стоматологията от популистката Здравна каса

  • 20 февруари 2014 16:56

  • 2731
  • 2
Стоматолог: Да извадим стоматологията от популистката Здравна каса
© Булфото

Средствата, които държавата отпуска за зъболечение, е достатъчна единствено, за да покрие стоматологичното здраве на българските деца. Това твърдят от Сдружението на българските зъболекари. По тази причина зъболекари искат изваждане на стоматологията от Здравната каса, предава "Дарик".

Тази година в бюджета на Здравната каса за стоматология са предвидени около 116 млн. лева.

За да се осигури необходимата профилактика и зъболечението на всички обаче, са нужни между 550 млн. и 600 млн. лева годишно, или 5 пъти повече, смятат от организацията.

Едва когато за здравето на зъбите ни държавата отпусне 600 млн. лева, тогава всеки желаещ ще може да бъде обслужен безплатно, твърди д-р Георги Цалов от Сдружението на българските зъболекари.

„Това, което се предлага, меко казано, е замазване на очите на гражданите. Близо 400 хил. пенсионери, които са напълно обеззъбени, нямат никакви права и възможност да посетят зъболекарските кабинети. Това е популизъм и монопол на единствената Здравна каса. Има изтичане на една огромна сума пари - 110 млн. Имаме предложение за нови правила - да извадим цялата стоматология от популистката Здравна каса и там да бъдат оставени профилактиката и лечението на децата и учениците. Що се отнася до възрастните, нека да отидат към доброволните здравноосигурителни фондове", добави Цалов.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2731 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Eksperto

2014.03.11 | 08:48

2
Безплатно не може да има, разбира се!Ама и вие си препълнихте гушките!Защо поне дузина от вас, които натрупахте състоямния (вие си знаете как) не каже: "Аз ще помагам на нуждаещите се безплатно!". Та като няма нищо умно да кажете замълчете от срам поне!
А помните ли ...

2014.02.27 | 10:30

1
как циганина Костов за една бройка не успя да приватизира Стоматологичния Факултет за 1.5 млн.лв. Сега щяхте безплатно да си правите зъбите ;) :)

Добави коментар

Водещи новини