Ще ни глобяват, ако променим градусите на климатика в офиса

  • 18 февруари 2014 15:22

  • 2475
  • 1
Ще ни глобяват, ако променим градусите на климатика в офиса
©

Готвят нова наредба в Кодекса на труда каква да бъде температурата на работното място. Често в офисите има недоволни служители от температурата на работното място и е трудно колегите да се разберат: да работи ли или не климатикът. С подготвената проектонаредба вече ще са ясни минималните и максималните градуси на въздуха в офиса и цеха, пише "24 часа".

През зимата в административните сгради те ще са между 20 и 23 градуса. В цеховете с лека физическа работа климатикът трябва да работи в режим 17-20 градуса, а в тежките заводи температурите ще са между 16 и 18 градуса.

В проекта няма записани глоби, но такива със сигурност ще има, ако наредбата не се спазва. Те са определени в Кодекса на труда.

Работодателят, който не е осигурил нужната температура, може да бъде санкциониран от 1500 до 15 хил. лв., а за служителя, който е променил градусите на климатика, персоналната глоба започва от 1000 лв. и може да достигне 10 хил. лв. При повторно нарушение наказанията стават двойни.

И в момента според Българския държавен стандарт има изискване каква да е температурата на работа, но спазването е доброволно.

Новото допълнение в наредбата е, че при код "оранжево" и "червено" за опасни метеорологични явления, работата на открито ще се спира.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2475 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.07.30 | 17:18

1
Това ли е най-важното? Явно някой няма работа и се чуди с какви глупости да уплътни работното си време.

Добави коментар

Водещи новини