Жандармерията нахлу в завод за минерална вода (обновена)

  • 18 февруари 2014 12:15

  • 15976
  • 11
Жандармерията нахлу в завод за минерална вода (обновена)
©

Полицаи и специализирани полицейски части нахлуха във фабрика за бутилиране на минерална вода в Хисаря. Освен служители на местното полицейско управление има и подкрепление от жандармеристи в пълно бойно снаряжение, информира Дарик.

Причината е, че собственикът Димитър Консулов не допуска работници, които трябва да работят по проект на общината за подмяна на стар водопровод и канализация.

„Не искам да възпрепятствам работата по проекта, но настоявам преди да допусна машините да работят в двора на фабриката, наред с всички необходими документи, да бъде представен и съгласуван план за безопасна работа от Инспекцията по труда, коментира пред Дарик Консулов, който в момента е извън страната.

От своя страна кметът на града Пенка Ганева обясни, че изтича срокът за изпълнение на проекта за подмяна на водопроводната и канализационна мрежа на три квартала в Хисаря. Ако не приключим с ремонта до 30 март, трябва да платим неустойки в размер на 25% от стойността на проекта, който е 33 млн.лв. Парите са спечелени по ОП „Околна среда" и ако се наложи да плащаме неустойки, те ще са в размер на 7 млн. лв., точно толкова, колкото е бюджетът на Община Хисаря за цяла година, уточни още инж. Ганева. Тя в момента е на място, заедно с началника на РУП Иван Иванов.

Комисар Иванов бе лаконичен „Не се притеснявайте! Всичко е наред! Не мога да коментирам повече!"

Отговорни за това, че жителите на Хисар могат да останат без нова ВиК мрежа, са кметът и координаторите на проекта, които не са изпълнили всички законови изисквания, категоричен е бизнесменът Димитър Консулов. Няма влязло в сила и решение на Административния съд, пред който обжалваме заповедта на кмета, именно заради неизпълнено предписание на инспекцията по труда.

Адвокатите на частната компания, координаторите на проекта и представителите на фирмата-изпълнител от „Главболгарстрой", е трябвало да се срещнат, за да подпишат необходимото споразумение за извършване на целия ремонтен процес, но поради създалата се обстановка, този документ също не е подписан.

Сезирам прокуратурата за самоуправство, защото тази сутрин представители на общинската администрация са направили опит в присъствието на полицията, да срежат оградата на фабриката с ъглошлайф, при което се е наложило охраната на предприятието да действа инцидентно, потвърди адвокатът на компанията Илиан Шопов.

Напрежението на входа на кооперацията остава. Полиция и жандармеристи са нахлули в двора на фабриката за минерална вода, разказаха очевидци.

Двама работници са били арестувани и отведени в полицията, но малко по-късно освободени. На останалите близо 70 работници полицейските служители свалят данни от личните им карти.

Целият цех е навън и хората са в готовност да образуват жива верига, за да не допускат багерите на територията на предприятието, без необходимите изисквания за започване на ремонтните дейности, и за да предотвратят рушене на частно имущество, съобщи адвокат Шопов.

От пресцентъра на МВР в Пловдив все още нямат информация по случая. Очаква се становище на директора на ОД на МВР-Пловдив по отношение на правното основание за действията на служителите на полицията.

Последвайте канала на

15976 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
etrg

2015.11.02 | 08:31

11
Да не се окаже ,че този е направил отклонение от градския водопровод от години назад и бутилира ли,бутилира Хисарска минерална вода? и то без да плаща нищо...

2014.02.27 | 09:36

9
как така няма да разреши ремонт на общинска ВиК мрежа? Значи хората могат да търпят несгоди , а тои е над закона?

2014.02.27 | 09:36

10
НАПРОТИВ, ТОЗИ СИ Е В ПРАВОТО! ОБЩИНАТА НЕ Е СПАЗИЛА ЗАКОНА И ПОЛЗВАТ ПОЛИЦИЯТА КАТО ЧАСТНА АРМИЯ.

2014.02.27 | 09:36

8
Бутилиранат хисарска има много малко общо с водата от самият извор.

2014.02.24 | 19:26

7
"по -скоро камила ще мине през иглено ухо, отколкото богат да влезе в царството Божие"!

2014.02.24 | 19:22

6
МВР ЩЕ БЪДЕ ОСЪДЕНО ЯВНО.

2014.02.24 | 19:21

3
Чудно дали водопровода не е вързан към производствената станция. И вместо минерална вода да бутилират чешмяна. Случвало се е това. С една фирма дето бутилираше изворна вода за износ, под изворна се има превит от язовира.

2014.02.24 | 19:21

5
МИ ТЯ ЯЗОВИРНАТА ПАК Е ОТ ИЗВОРИ., ПРОСТО Е МИКС!

2014.02.19 | 22:32

1
Нали се сещаш, че стотици хиляди пиещи Хисар евентуално ще могат да различат хисарската минерална вода от чешмяна такава? Или тук идеята е просто да плюем по богатите, защото ние сме бедни?

2014.02.24 | 19:21

4
ГУНЬОВЦИ

2014.02.24 | 19:20

2
ЩЕ НАХЛУЯТ И ПОСЛЕ ЩЕ ПЛАЩАТ. МВР ИМА СЛОНСКИ БЮДЖЕТ МОЖЕ ДА ОТДЕЛИ НЯКОЛКО МИЛИОНА ЗА ГЛОБИ.

Добави коментар

Водещи новини