"Обединени земеделци" поискаха пълна забрана на трансмазнини в детските храни

  • 17 февруари 2014 14:40

  • 1418
  • 2
"Обединени земеделци" поискаха пълна забрана на трансмазнини в детските храни
©

Да се въведе пълна забрана на употребата на трансмазнини в детските храни и задължителното им изписване в етикетите на  всички останали хранителни продукти, настояват от ПП "Обединени земеделци". На пресконференция в БТА те предложиха това да стане чрез промяна в националното законодателство, каквато възможност ни предоставя европейското законодателство.

Мярката се налага и заради факта, че страната ни е на едно от първите места по сърдечно-съдови заболявания, припомни  председателят на партията Петя Ставрева. Тя каза, че предложението е внесено във всички парламентарно представени  политически сили и съответните комисии.

От ПП "Обединени земеделци" изразиха и безпокойство от изразходването на европейските пари за земеделие. Според Петя  Ставрева под 15 процента от европейските субсидии за селските райони реално са влезли в българските села. Броят на  регистрираните ферми напоследък драстично е намалял, което е показателно за това.

Земеделците предлагат на всеки 6 месеца да се отчитат договорените и изплатени средства, а статистика да подрежда кои  са мерките, за които няма интерес и обратното. "За нас е важно не точно колко средства са усвоени, а какъв е реалният резултат  от тях", коментира Ставрева. За съжаление, според нея, европейските пари не стигат реално до селските райони, което е  видно от липсата на напредък в тях, от ниския жизнен стандарт, увеличаващата се миграция и обезлюдяване.

Новият изборен кодекс трябва да е ориентиран към пълна прозрачност, засилване на мажоритарния елемент, електронно  гласуване и ограничаване на корпоративния и купен вот. Това мнение изразиха партията. По думите на лидера Петя Ставрева подготвяният нов изборен кодекс брани статуквото и не създава условия за така необходимата промяна в днешната деформирана  представителност на българските граждани в институциите.

Ставрева каза още, че партията подкрепя инициативата на президента за референдум за промените в изборното  законодателство, който да се проведе едновременно с изборите за Европейски парламент. Тези промени трябва да са не с оглед на  настоящата политическа конюнктура, а с дългосрочна перспектива,  посочи още тя.

Според обединените земеделци новият изборен кодекс трябва да е ориентиран към пълна прозрачност, засилване на мажоритарния елемент, електронно гласуване и ограничаване на корпоративния и купен вот.

Национално допитване за задължителното гласуване, както и откриване на процедура за електронно гласуване, което ще  стимулира повече граждани да отидат до урните, особено в чужбина, предлагат от партията.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1418 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
22

2014.02.18 | 12:15

1
ОХ АМА МОЛЯ ВИ СЕ - НАЛИ Я ЗНАМ ТАЗИ ГОСПОЖА ПЕТЯ СТАВРЕВА. ТЯ НЕ ЗНАЕ ОТ КОЙ КРАЙ СЕ ДЪРЖИ МОТИКАТА АМА Е "ЛИДЕР" НА ЗЕМЕДЕЛСКА ПАРТИЯ.
ПЕТРОВ

2014.02.18 | 12:15

2
Може да я знаете,но е важно какво казва!Не сте наясно с опасните за здравето на децата мазнини,така че не пищете и не се изказвайте неподготвен.

Добави коментар

Водещи новини