Пускат на свобода втори обвинен за екзекуцията на Мастара

  • 17 февруари 2014 09:40

  • 94
  • 2
Пускат на свобода втори обвинен за екзекуцията на Мастара
©

Тодор Неделчев – Недьо най-вероятно до дни ще напусне затвора в Кремиковци, където прекара последната година и 2-3 месеца, твърди 24 часа. В момента Неделчев все още е зад решетките.

Бургаския окръжен съд и Окръжна прокуратура – Бургас заявиха, че нямат информация къде се намира Неделчев след като ВКС отмени 16-годишната му присъда за помагачество при убийството на Димитър Стаматов – Мастара. Мотивът за отмяната са лъжливи свидетелски показания срещу Недьо.

Собственикът на фирма „Дани 87” Димитър Стаматов беше убит с един изстрел от снайпер на 21 ноември 2002 г. За директен извършител беше признат Бойко Стоянов, който е зад решетките повече от 10 г. По същото дело обвиняем е Пламен Дишков – Кела. Той също имаше присъда – 20 г. лишаване от свобода за поръчителство. Тя беше отменена с решение на ВКС от 16 май 2012 г., тъй като цялото разследване и последващия съдебен процес са се провели в отсъствието на Дишков.

С решението за отмяната обаче ВКС изрично определи Дишков да остане зад решетките. Той излезе на свобода едва в края на октомври м.г. , когато делото бе върнато за доразследване, а той беше надлежал максималния срок за арест, предвиден от закона – година и половина. В решението ва ВКС за Неделчев обаче такъв текст няма.

Междувременно БОС прекрати съдебното дело срещу Кела и го върна на прокуратурата с указание да го обедини с това на Недьо. Папката обаче все още не е стигнада до бюрото на наблюдаващия прокурор, въпреки че вратите на двете инстутиции са в края на един и същ коридор в Съдебната палата.

Това е и причината от прокуратурата да не отговорят на въпроса откъде ще започне възобновеното производство срещу Неделчев, както и дали има основание да остане зад решетките. По това обвинение Недьо е прекарал в ареста и затвора повече от година и половина, затова най-вероятно ще бъде освободен след като решението на ВКС стигне официално до затвора в Кремиковци. Неделчев бе дълго време в неизвестност, той се появи през ноември 2012 г. като строго охраняван свидетел на прокуратурата.

Последвайте канала на

Novini.bg
94 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Дедо Гиц

2014.02.18 | 12:05

2
В България правосъдие няма и до днес. Надявам се, че след изборите Бойко ще въведе ред във цялата система.

2014.02.18 | 12:05

1
Bcички кpиминaлни нa cвoбoдa! Пycкaйтe пeтнa-гoвнa, cyмиcти-cвиниcти, тpaктopиcти-дeбили и всякaквa измeт и дa oтивaт нa "пpeгoвopи" пpи opeшapcки! Hямa дa e ceфтe, дoбpe пoзнaтa cлyчкa, 9.9.'44 ce пoвтapя! :)

Добави коментар

Водещи новини