Съживяват бъбреци с плазмафереза в "Александровска болница"

  • 14 февруари 2014 10:57

  • 4617
  • 0
Съживяват бъбреци с плазмафереза в "Александровска болница"
© Булфото

Една от уникалните клиники за страната е тази по нефрология и трансплантации в "Александровска болница". Там се правят всички видове диагностики на бъбреците, включително и биопсия. Това е единственото място в страната, където се извършва и плазмафереза или очистване на кръвта от антитела, пише "Стандарт".

Плазмаферезата е процедура, при която кръвта на пациентите се очиства от антитела. Това са белтъчни молекули с голяма маса, които предизвикват увреждания на редица тъкани и органи в човешкия организъм, казва проф. Емил Паскалев, началник на клиниката.

Когато антителата се образуват, чрез кръвта те се движат в организма и достигат до определени антигени върху повърхността на клетките. Антителата се свързват с антигените, инактивират ги и така водят до смърт на клетката, обясни проф. Паскалев.

Когато загиват клетките, започва да се нарушава функцията на органа, който те образуват. Най-често се поразяват бъбреците, сърцето, черния дроб, ставите, нервите, костния мозък, слезката. Подобно заболяване започва с един орган и продължава с останалите, уточнява проф. Паскалев.

Допреди 1 г. тези хора не можеха да се лекуват тук и се изпращаха в чужбина, казва проф. Паскалев.

Терапията там започва от 20-25 000 евро и расте в зависимост от броя курсове, които са нужни.

Разходите се поемат от Комисията за лечение към здравното министерство.

Сега у нас има апарат за плазмафереза, но парадоксът е, че тези хора пак трябва да ходят в чужбина, ако искат държавата да им покрие разходите. Причината е, че тук нито касата, нито министерството плащат стойността на процедурата. Така разходите трябва да се поемат от пациентите или от болницата.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4617 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини