БАРПТЛ: Паралелният износ не е причина за липсата на медикаменти у нас

  • 11 февруари 2014 08:05

  • 2604
  • 1
БАРПТЛ: Паралелният износ не е причина за липсата на медикаменти у нас
©

Паралелният износ не е причина за липсата на медикаменти у нас. Това показва актуално проучване на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ), направено сред лечебни заведения от цялата страна, които разхождат приблизително 80% от лекарствените продукти от болничния пазар в България.

Данните сочат, че в 67% от болниците липса или недостиг на медикаменти въобще няма. Тези от тях, които констатират недостиг или липса на лекарства съобщават за липса на единични медикаменти, които имат регулаторни проблеми, свързани с разрешенията за употреба, тяхната промяна или прекратяването им, или липсата на внос от страна на производителя.

Резултатите от проучването съвпадат с изводите от доклада на Европейската агенция по лекарствата от август миналата година, според който причините за недостига на лекарства в Европа не са свързани с паралелната дистрибуция, а със спирането на конкретни продукти, стартирането на нови формули или изтичане на патенти, ограничен производствен капацитет, преднамерен недостиг с цел манипулация на пазара и др.

От асоциацията декларират, че подкрепят инициативата на вносителите на промените в закона да защитят интересите на българските пациенти, но смятат, че поставянето при неравностойни условия на различните стопански субекти у нас, поражда съмнения във фармацевтичния бранш за безпристрастността на разрешителния режим и осигурява възможност за създаване на корупционни практики. Липсата на ясни критерии, по които администрацията да прилага промените, ще доведе до нарушаване на свободната стопанска инициатива на операторите на българския пазар, свиване на фармацевтичния пазар като цяло, а оттам и намаление на предлагането на разнообразие от лекарства в България е позицията на БАРПТЛ.

От асоциацията смятат, че държавните органи биха могли да насочат усилията си и към осигуряване на липсващите медикаменти чрез паралелен внос от други Европейски страни, където дадения продукт е наличен и на възможно най-добра пазарна цена.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2604 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Аз

2014.02.11 | 14:19

1
За всяка друга стока важи правилото: можеш да си я купиш от където пожелаеш в ЕС! Предлагам същото да важи и за лекарствата: агенцията да публикува списък с разрешени за ползване в България лекарства, а болниците и търговците да си ги купуват от където им е най-изгодно!

Добави коментар

Водещи новини