Пациентски организации скочиха срещу две наредби на МЗ

  • 07 февруари 2014 14:43

  • 1565
  • 0
Пациентски организации скочиха срещу две наредби на МЗ
©

Пациентски организации обжалват във Върховния административен съд (ВАС) две наредби на Министерство на здравеопазването, предава "Дарик".

В работния ден между Коледа и Нова година в "Държавен вестник" е била обнародвана промяна в наредбата за здравните дейности, която Здравната каса покрива, според която институцията ще включва нови медикаменти и нови терапии само веднъж годишно.

В края на януари бе взето решение за промени в друга наредба, по силата на която лекарствата за дадено заболяване, което касата покрива, ще може да се прехвърля и за лечението на друго, само веднъж в годината. Така пациентите няма да получат безплатно ново лечение докато не започне следващата календарна година, коментират от Федерация "Български пациентски форум".

Първата промяна е в наредба 40 и е публикувана за обсъждане по един начин на сайта на Здравното министерство, а обнародвана в "Държавен вестник" - по съвсем друг, категоричен е Асен Георгиев, адвокат във Федерация "Български пациентски форум".

В средата на януари от Здравното министерство представиха краткосрочни мерки за подобрение на здравната система.

От пациентската организация са категорични, че част от тези мерки усложняват предписването и отпускането на лекарства по протоколи. Съгласно мерките българският пациент ще има достъп до нови лекарства, заплащани от касата, поне 5 или 6 години след останалите страни в Европейския съюз.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1565 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини