Крадат се по 10 коли на ден, а полицията открива само 1

  • 07 февруари 2014 08:55

  • 2747
  • 6
Крадат се по 10 коли на ден, а полицията открива само 1
©

Сериозен бум при кражбите на коли за изминалата година е съчетан със спад на разкритите престъпления и откритите коли. Статистиката на МВР показва – 3 538 откраднати коли през 2013 г. и едва 327 намерени.

Къде се крие проблемът при разкриването на тези престъпления? Оказва се, че застрахователните компании намират откраднатите автомобили доста по-лесно от полицаите, стана ясно в репортаж на Нова телевизия.
Една от причините – те плащат 15% от застрахователната стойност на колата, като награда на частни фирми за издирване на крадени коли, които от своя страна имат сериозни познанства сред криминалните среди. Така с времето автоджамбазите стават все по-дръзки, а разкриването на тези престъпления все по-трудно.

Миналата година автоджамбазите са отмъквали по 10 коли на ден, а полицията е успявала да открие едва една от тях. Резултатът за 2013-та година е 9 на 1 за крадците.

Модната тенденция в кражбите не се е променила и все още най-желани за автокрадците са германските марки автомобили. Тенденцията е скъпите коли да се крадат за износ, най-често за войната в Сирия, където воюващите страни имат нужда от захранване с бързи и мощни джипове. Затова все по-често в кадрите от войната виждаме коли с българска регистрация. Според полицията контролът на границите е нулев, а каналът за трафик – бърз и утвърден.

Колите от среден клас пък се крадат основно за части или за извършване на друго престъпление с тях.

Голяма част от хората отдавна не вярват, че откраднатата им кола ще се намери. Надежда има само в собствениците на скъпи коли - да платят откуп или да я намерят по втория начин.

Практиката показва, че почти всяка застрахователна компания ползва услугите на частни фирми за издирване на крадени коли. Обикновено хората в тези фирми имат сериозни познанства в криминалните среди и лесно могат да се свържат с автоджамбазите, за да върнат колата. За това естествено получават заплащане - 15% от застрахователната стойност на откраднатата кола. Резултатът - и вълкът сит, и агнето цяло. Колата е върната на собственика, крадецът е на свобода, а застрахователят не е изплатил цялото обезщетение, а само комисионна за намерения автомобил.

Тази схема за частно търсене на откраднати коли обаче сериозно пречи на работата на МВР, защото така нито гражданите, нито застрахователите, нито пък крадците имат интерес да съдействат на разследващите. Отделно от това в МВР признават пропуски и в тяхната работата и затова засилват предварителната профилактика на известните им автоджамбази.

А заради ниската разкриваемост на автомобилните кражби, все по-често ужилените сами организират хайки за търсене на откраднати коли, както членовете в клуба на една от най-разпространените германски марки - направили са интернет форум за обявяване и търсене на отмъкнатите им коли и понякога успяват сами да си ги намерят:

А покрай кражбите на колите им, собствениците откриват колко бързо и евтино е да отмъкнеш кола. Ужилените от автоджамбази вече знаят и какви вратички могат да използват застрахователите, за да не изплатят обезщетение. И според МВР, и според жертвите, стикерите на застрахователни компании са действали като сигнал за крадците през 90-те години, но сега се краде от всички.

Изводът – подсилете защитата на колата си, за да забавите възможно най-много крадците и сами да се откажат от кражбата, внимателно четете дребния шрифт на всички застрахователни документи, за да не останете с пръст в уста и съдействайте на полицията, за да може статистиката да се обърне и автоджамбазите да бъдат арестувани, съветват още репортерите на Нова телевизия.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2747 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2014.03.30 | 10:32

6
Тогава излиза че полицията не е ефективна ако беше в частна фирма служителят отдавна да е уволнен. Питам се за какво плащаме данъци да издържаме търтеи?
Аз

2014.02.07 | 12:43

2
Мен, ако питаш, данните имат и друга интерпретация: полицията не се зори да ги търси, за да може застрахователите да ги намерят и да платят за това.
dd

2014.02.07 | 20:44

5
защо не се крадат коли в чужбина защото няма как да ги продадат а и полицията не е замесена с престъпниците, имат интерес да се намери колата В България самите полицай крадат коли всичко е много лесно и просто ако има контрол по границата колата не може да се изнесе ако се проверяват и моргите и се налагат наказания също, но нито политици нито полиция прави нещо

2014.02.07 | 20:44

4
Скоро четох,че на 100 хиляди автомобила у нас се крадат около 100,а примерно във Франция са 320,а във Великобритания мисля че беше още по зле.Поради това не мисля,че бройката у нас е внушителна,а и това помага неминуемо на застрахователите да продават по добре.

2014.02.07 | 20:44

3
Пpокъpaтypaтa вместо да съди kpaдцитe се занимава с избopи

2014.02.07 | 12:31

1
policiata pazi nai golemite kradci v parlamenta.

Добави коментар

Водещи новини