Близо 80% от децата са с гръбначни изкривявания

  • 06 февруари 2014 13:31

  • 1599
  • 0
Близо 80% от децата са с гръбначни изкривявания
©

Близо 80% от децата страдат от гръбначни изкривявания, съобщи рехабилитаторът Вера Димитрова, цитирана от Дарик.

Най-масово засегнати са децата от предучилищна възраст до 18-годишните младежи.

Децата в по-високите класове, имат по-сериозни проблеми с гръбначните изкривявания, като следствие от заседналия начин на живот, ученето и дългите часове, прекарани пред компютъра. Дори на пръв поглед безобидното носене на раницата с учебници на едно рамо, може да доведе до изменения на гръбначния стълб, уточнява Вера Димитрова.

Гръбначните изкривявания в ранна детска възраст могат доведат до болки в гърба, кръста и краката, а при усложнения, макар и рядко, се среща леко изместване на вътрешните органи на детето.

В тази връзка, стартира проект „Превенция на гръбначните деформации при българските ученици“ в Пловдив, ръководен от рехабилитатор Вера Димитрова. Дейностите по проекта е предвидено да обхванат ученици от първи до трети клас. В момента проектът е в първия си етап на изпълнение. Като за начало, организаторите планират да започнат с 2-3 основни училища в града под тепетата, а при интерес отстрана на други училища, родители и учители, дейността по проекта да стане масова.

След прегледите ще бъдат изготвени протоколи за общото състояние на малчуганите, както и при нужда, организаторите предвиждат лечебна физкултура.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1599 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини