Погребани от вулкан динозаври откриха в Китай

  • 06 февруари 2014 09:30

  • 4249
  • 0
Погребани от вулкан динозаври откриха в Китай
© Getty Images/Guliver

Палеонтолози са открили в Североизточен Китай цяло гробище с древни птици и динозаври, които на практика са били погребани мигновено от пепелта на местния вулкан, по подобие на изчезналия древен град Помпей, съобщава  сп. "Нейчър Къмюникейшънс".

Учените често намират вкаменени части от стволове и корени на дървета, отпечатъци от листата им и други растителни останки. Пълноценни екосистеми, т.нар. вкаменени гори, се срещат много рядко и представляват огромна ценност за палеонтолозите. През февруари 2012 година учените са възстановили облика на последните подобни находки в околностите на Ню Йорк. Цзин Мен от Музея по естествена история на САЩ в Ню Йорк и неговите колеги са се натъкнали на още един подобен пример, като са изследвали наноси и вкаменелости от периода креда, намерени в Североизточен Китай.

На територията на провинциите Ляонин, Хъбей и автономния район Вътрешна Монголия се намират едни от най-богатите "гробища" с останки на динозаври и древни птици, живели на територията на Китай преди 130-120 милиона години. Една от отличителните черти на вкаменелостите, които се отнасят към формациите Исян и Цзюфотан, е, че са великолепно съхранени. Това е позволило на учените да възстановят облика на много динозаври и птици. Авторите на статията са установили, че повечето от динозаврите и птиците са загинали много бързо и на практика мигновено са били погребани под земята, пише "Стандарт".

Свидетелство за това са позите и добре запазените фосили. Освен това в самата почва се съдържа голямо количество вулканична пепел, микроскопични парченца пемза, обсидиан и фрагменти от магматични скали. Имайки предвид тези факти, Мен и неговите колеги твърдят, че цялата тази формация може да се смята засвоеобразен "Помпей"от периода креда, който е възникнал в резултат на няколко вулканични изригвания.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4249 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини