Украинският президент извърши кардинални промени във властта (обновена)

  • 05 февруари 2014 19:32

  • 1546
  • 0
Украинският президент извърши кардинални промени във властта (обновена)
©

Украйна от днес има нов премиер, предаде РИА Новости.

Президентът на страната подписа указ за назначаването на бившия вицепремиер Сергей Арбузов за министър-председател. В указа на държавния глава се посочва за разпределението на функциите между премиера и президента. Арбузов смени подалия на 29 януари 2014 г. заради протестите в Украйна оставка Николай Азаров.

Опозицията в страната по-късно обяви възможността да поеме правителството. Лидерът на парламентарната група на партията Баткившчина Арсений Яценюк заяви: Ние можем да поеме управлението на страната. В същото време той поиска правителство да бъде съставено от сегашната опозиция и да бъде върната конституцията от 2004 г. Приетият преди 10 години разпределя по равно лостовете на управление между Върховата рада парламента и държавния глава.

Президентът подписа още няколко указа. С декретите си Янукович уволни началника на контраразузнавателния департамент на службата за национална сигурност. С постовете си се простиха и няколко служители, отговарящи за сигурността в различни области на страната, допълва Интерфакс.

Европейският съюз ще участва в разследването на безредиците, които обхванаха Украйна от края на 2013 г, съобщи Газета.ру. Новината бе обявена от ръководителя на дипломатическа служба на Брюксел Катрин АштънКатрин Аштън Катрин Маргарет Аштън, баронеса Ъпхоланд - британски и европейски политик. Родена на 20 март 1956 г.. Тя днес проведе среща с президента на източноевропейската държава в Киев.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1546 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини