Викаш линейка, идва полиция и пожарна

  • 25 август 2011 06:50

  • 1985
  • 1
Викаш линейка, идва полиция и пожарна
©

Операторите от Националната централа 112 ще започнат да отговарят на всички спешни номера като 166, 160, 150 от края на септември.

Практически телефоните на пожарната, "Спешна помощ" и полицията няма да се закриват, но работата им ще се поеме от 112. Крайният срок за промяната е 30 септември, когато ще бъдат покрити всички райони на страната, разказа директорът на 112 Стоян Граматиков, пише "24 часа".

Реално при тежка катастрофа с ранени, дори да сте се обадили само на "Спешна помощ", на мястото на инцидента няма да дойде само линейка, както досега, а и полицаи и спасители на пожарната. Те ще бъдат разпределени от специалистите, приели обаждането.

Досега, когато звъняхме на тел. 150, пристигаше само линейка, на 166 само полицията и т.н. От септември телефон 112 има ангажимент да информира всички необходими спешни служби в зависимост от конкретния случай.

Досега често се е случвало лекарите да стоят на мястото на произшествието и да не могат да извадят пострадалите, заклещени в автомобила, защото още не са пристигнали аварийните групи, които да разрежат ламарините.

Номерата 150, 160, 166 са много известни сред хората и затова те няма да се спират изведнъж. Когато тел. 112 набере необходимата популярност, ще бъдат спрени старите номера. Това обаче не е обсъждано, вероятно ще стане след години, разказа още Граматиков.

Според друг вариант, пък може автоматично да се включва съобщение "Моля, изберете телефон 112". За това обаче няма решение все още, уточни Граматиков.

Всяко забавяне на линейки или други екипи не е свързано с нашата работа. Според него от 3 до 5 сек операторите на тел. 112 вдигат слушалката, за да се свържат с изпадналите в беда.

След месец всяко движение на автомобилите на служба "Пожарна безопасност и защита на населението" по улиците на всички градове ще може да се следи по секунди. Това ще стане възможно, след като пожарната влезе в комуникационната система на МВР - ТЕТРА.

Противопожарните коли ще бъдат снабдени с GPS, чрез който може да се следи пътят на колата до мястото на пожара в реално време. Ако има някъде задръстване и автомобилът се забави, се изпраща към мястото втори по друг маршрут.

Така ще отпаднат обвиненията, че пожарната идва с голямо закъснение. В момента системата се тества пробно в столицата. Сливането на пожарната и Гражданска защита в една служба наложи обединяване на две независими една от друга системи за връзка.

"Пристъпи се към изграждането на единни центрове за оповестяване по линия на тел. 112. Връзката със системата се осъществява чрез нашите оперативно-комуникационно- информационни центрове (ОКИЦ) в областните центрове" разказа Виктор Дачев, зам.-шеф на националния ОКИЦ.

В него се получава информация от тел. 112 за всички сигнали, свързани с бедствия и пожари в страната, които същевременно се приемат и в областните ОКИЦ.

"Ние извършваме контрол и по необходимост координация на допълнителни сили и средства, когато инцидентът или пожарът изискват това. Така се случи наскоро на пожара във Варна, когато помагаха и огнеборци от Добрич, Албена и други градове", разказа инспекторът.

Координацията към тел. 112 наложила пожарната да премине от децентрализирано към централизирано управление. Преди всяка районна противопожарна служба имала връзка към тел. 160 и това реално били 172 контактни точки. Сега обажданията се приемат от 6 центъра на тел. 112 и 28 областни ОКИЦ.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1985 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2014.03.19 | 20:55

1
3 в едно. Обаждаш се за, без значение. идва пожарна ,линейка и полиция. Полицията те арестува, пожарната те изкъпва, бърза помощ ти бие приспивателно. и докато си още марамунти, ще си в затвора.

Добави коментар

Водещи новини