За 6 месеца държавата пресякла контрабанда за 400 млн. лв.

  • 04 февруари 2014 06:03

  • 1267
  • 2
За 6 месеца държавата пресякла контрабанда за 400 млн. лв.
© Булфото

От началото на мандата на кабинета „Орешарски“ митниците са успели да пресекат контрабанда на горива и цигари, която се изчислява на 400 милиона лева, пише Преса“, като се позова на финансовото министерство. И това обаче не помогна на митничарите да изпълнят годишния си план. Агенция „Митници“ не е успяла да събере 322 млн. лв. от планираните след актуализацията на бюджета приходи за 2013 г. Така през м.г. в хазната са влезли 8,024 млрд. лв. от акцизи и мита.

Според експерти неуспехът е следствие от показните акции. Вдига се врява, но ефектът е краткосрочен. Контрабандистите са винаги едни гърди пред митничарите, твърдят хора от системата. Каналите, по които се движат необложени стоки, бързо се преориентират. В митниците няма системност, работи се на парче, ден да мине, друг да дойде - такава е диагнозата на специалистите.

Според анализи на експерти от финансовото министерство митничарите могат да подобрят резултатите си само ако работата се организира по-добре и се повиши дисциплината сред служителите. Ако това не се случи, ще има структурни промени. Не за първи път, разбира се. Има идеи да се създадат системи, свързващи Националната агенция за приходите и митниците, както и да се обединят контролните функции на двете администрации. През 90-те години на миналия век приходите от ДДС, акцизи и мита се събираха на едно място. Експерти казват, че старата система трябва да се възстанови, а не едната ръка да не знае какво прави другата.

Според митничари с опит всяка промяна в политическата обстановка директно се отразява на работата в агенцията. Сменят се не само началниците, но и правилата на работата. Според бивш митнически шеф винаги преди избори приходите намаляват и е логично да се очаква подобно развитие и през април-май тази година заради евровота.

Шефът на митниците от времето на ГЕРБ Ваньо Танов коментира преди ден, че агенцията реално отчита нулева година, тъй като е събрала приходи на нивото от 2012 г. Очакванията за тази година на Министерството на финансите обаче са оптимистични - ведомството предвижда леко икономическо оживление и ръст от 1,8 на сто. Това ще доведе и до повече приходи в хазната.

Последвайте канала на

Novini.bg
1267 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.02.04 | 08:02

1
niama za darjavata za bsp i licno za tiah ima nali zatova obihtavat lajat intrigansvuvat polagat se na dps samo i samo da sa na vlast nie obihtavame a vie cacaite

2014.02.04 | 08:16

2
Я пиши с българската азбука.Какви са тези глупости дето пишеш на цигански.

Добави коментар

Водещи новини