Връщат санитарната авиация

  • 03 февруари 2014 14:37

  • 1341
  • 1
Връщат санитарната авиация
©

Министерството на здравеопазването ще работи за възстановяване на звеното за санитарната авиация в големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас. Това каза в Пловдив депутатът от „Коалиция за България” доц. д-р Красимир Мурджев.

Предвижда се да бъдат закупени вертолети, а екипажите им ще се бъдат обучени по медицина и спешна помощ, уточни депутатът. По думите му средствата ще бъдат осигурени от здравното ведомство, на което ще бъде подчинено директно и новото звено. Вертолетите ще бъдат използвани при критични случаи при бедствия и аварии и за транспортиране на болни от труднодостъпни места или райони с лоша пътна инфраструктура.

В големите градове има площадки удобни за кацане, както и летища, на които машините могат да бъда базирани и от където болния може да бъде поет с автомобилен транспорт, коментира още депутатът.

Д-р Мурджев уточни, че тази идея е част от стратегията на министерството, която предвижда и промяна на статута на университетските болници, които вече няма да бъдат търговски дружество, допълва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1341 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.02.04 | 21:08

1
Върнете ВСИЧКО от времето на бай ТОШО !

Добави коментар

Водещи новини