Летище "София" пое управлението на летищния комплекс в Балчик

  • 24 август 2011 19:29

  • 1520
  • 0
Летище "София" пое управлението на летищния комплекс в Балчик
© Интернет

Правителството възложи на Летище "София" експлоатацията, управлението и поддържането на летищен комплекс "Балчик", съобщават от правителствената информационна служба.

Софийското летище, чийто принципал е Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, има достатъчно добър опит в управлението, което гарантира изпълнението на проекта. Това ще даде възможност в най-кратки срокове летището в Балчик да започне да приема граждански въздухоплавателни средства, решиха министрите.

В момента летищната площадка край морския град е неактивно военно летище. Промяната в предназначението ѝ ще позволи подобряване на авиоуслугите по българското Черноморие.

Летищният комплекс е разположен на 800 м източно от кв. "Левски" на гр. Балчик върху площ от 4 600 дка. Пистата за излитане и кацане е с размери 2 500 м на 60 м и представлява циментобетонова настилка с ниска носимоспособност.

Има възможност пистата да бъде удължена - в северна посока до 3 500 м. Очакванията са, че летище "Балчик" ще поеме около 1/3 от полетите до Варна. С това ще се облекчи значително тежката транспортна ситуация в града, особено през лятото, тъй като централният поток от автобуси и коли към курортите на север в момента минава изцяло през града.

Очаква се летището в Балчик да обслужва туристи, ползващи въздушен транспорт за почивката си на северното Черноморие – в Албена, Балчик, Кранево, Каварна.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1520 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини