Нагли крадци обраха 10 църкви в Петричко

  • 03 февруари 2014 12:44

  • 1435
  • 0
Нагли крадци обраха 10 църкви в Петричко
©

Нагли апаши разбиха и ограбиха само от месец насам 10 църкви в 8 петрички села. Засега усилията на полицията да ги залови остават напразни, съобщиха оттам.

“Да посегнеш и откраднеш от храм е голям грях, това е все едно да ограбиш надеждите и душите на хората, които са влизали там. Господният съд да ги съди тези проклетници!”, каза възрастна жена вчера пред “Труд”.

Крадците са осквернили и опразнили и трите църкви в село Коларово, и храмовете в Старчево, Първомай, Рупите и Самуилово.

“Според мен няма нищо случайно, все едно се действа по списък. Това е организирана престъпна група”, разсъждава кметът на едно от пострадалите села.

Почеркът на хайдуците навсякъде е един и същ. Разбива се врата или прозорец. Влиза се в храма, разбиват се катинарите на касите с даренията на миряните и се вземат парите. След това се събират месинговите свещници, дори и коритата за кръщенета на новородените. Кощунството стига до там, че са събирани една по една всички стотинки, поставяни на иконите от бедните богомолци.

В Петричка община село без храм няма, отбелязват местните хора. Някои от църквите са на възраст над 80 години. Те всички са градени с доброволни дарения и безвъзмезден труд на жителите.

За най-ценен се смята храмът в село Рупите, където икони и църковна утвар са почти вековни. Но нищо от това културно богатство не е оцеляло след поредния взлом на неизвестната банда.

Разбойниците са влезли през прозореца и са опразнили храма до шушка.

“Взети са и жълтите стотинки, оставени под иконите. Свещниците ги няма.
“Щетата е неизмерима, защото е морална, как не ги е грях!”, казва възрастна жена.
“Какво е това подрастващо поколение, което без страх от Бога посяга така безсрамно и смело”, коментира кметът на село Рупите Георги Атанасов. Той смята, че апашите са млади хора, защото за деянието им е нужна пъргавина и сила.
Ограбен е и централният храм в град Петрич “Свети Георги”.

Схемата на посегателството и тук е същата. Разбити са катинарите на петте каси в храма и са откраднати всичките 600 лева. Парите са събирани от вярващи хора и са били предназначени за довършване на строителството в двора на църквата.

“В касите не е имало много пари - от 150 до 300 лева”, пресмята свещеник.
След серията набези всички свещеници се събрали да умуват какво да правят заедно със своя архиерейски наместник отец Ангел Кочев. Засега те са решили да приберат в склад всичко ценно от храмовете. А в дългосрочен план са взели решение да поставят частен СОТ на всеки храм.

“Ще молим някоя местна фирма да ни направи отстъпка, защото ние нямаме кой знае какви средства”, казва отец Ангел Кочев.

“Не е за първи път престъпното посегателство, от години е тоя терор, но от 1-2 години насам апашите изглежда много изгладняха. Те са за нас истинско бедствие! Чудим се как да ги намерим тия крадци да им кажем, че вместо да обират храмовете, по-добре да дойдат при нас открито, няма да върнем никой, ще помогнем, както помагаме на десетки болни и гладни...”, казва отецът, който съзира социални причини зад грабежите.

“Тези обири показват само едно - че обществото ни боледува. Затова трябва Църквата и държавата да се обединят и заедно да направят нещо. Някакви програми трябва против безработицата да се съставят, та бедните и гладните да не са принудени да крадат, за да оцеляват”, казва отец Кочев.

Миряните разказват местна легенда за наказание от небето.

Преди години четирима младежи ограбили манастира в Хаджидимово. Сред откраднатото имало и ценна икона. След кражбата на всеки един от апашите започнали да се случват тежки инциденти. Един от тях катастрофирал, втори паднал и си изпотрошил краката, нещастия се изсипали върху главите и на останалите. Накрая един от разбойниците не издържал, отишъл в обителта, разкаял се и върнал откраднатото.

“Ето защо повече вярваме на божието провидение, отколкото на закона”, заключава над 80-годишен дядо.

Последвайте канала на

1435 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини