Бездомници напълниха приютите

  • 03 февруари 2014 06:50

  • 1312
  • 0
Бездомници напълниха приютите
© Булфото

Бездомници напълниха приютите, местата в центровете за временно настаняване в областните градове вече свършват. Дори се налага клетниците да спят по двама на легло, установи репортерска проверка на „Монитор”.

42-годишна майка и шестте й деца бяха последните, които отец Иван от Нови хан успя да настани в прицърковния дом „Свети Николай” вчера.

Децата са от 6- до 14-годишни, живеели са в мазета и на улицата. До декември по-големите от тях са успявали да ходят на училище, разказа свещеникът за „Монитор”. Хлапетата са заведени от вярващи в неделя, всички били премръзнали, едва се държали на краката си от глад.

Млад скитник на около 20 години също е приет в църковния приют в Нови хан в събота привечер. Момчето е от Стара Загора, живяло е на улицата. Като дойде, жив смъртник в този студ. Втори ден спи, не може да се съвземе и трудно свиква с топлото в стаята, разказа отец Иван. С последните настанени – майката с децата и младежа, местата в „Свети Николай” свършиха, допълни духовникът. Към момента там живеят 143-ма, от тях децата и непълнолетните са 110.

Дванадесет майки с деца – самотни или избягали от домашно насилие, са настанени в църковния приют към храма „Света Троица” в Добрич, който се обгрижва от отец Стоян. Там места също няма. Подобно е положението и в социалния център за временно настаняване във Варна, където също е препълнено. Настанените в него са 110 човека, като половината от тях са взети направо от улицата в последните мразовити дни

Някои от тях буквално са спасени от измръзване. Повечето са доведени от полицаи или от състрадателни граждани. Единият от временните обитатели е с ампутирани седем пръста на краката в резултат на измръзване.

Почти на изчерпване са свободните места и в приюта в Русе, обслужван от католическата милосърдна организация „Каритас”.

Приемането там става след задължителна баня, приютените получават чисто бельо и чорапи, а персоналът - обещание, че бездомниците ще поддържат личната си хигиена и тази в сградата.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1312 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини