Милиардер напуска австрийския парламент след несполуки

  • 28 януари 2014 16:38

  • 1580
  • 0
Милиардер напуска австрийския парламент след несполуки
©

Австрийско-канадският милиардер Франк Щронах каза днес, че напуска австрийския парламент, съобщи Ройтерс.

Преди 16 месеца Щронах, който поделя времето си между Канада и Австрия по причини, свързани с данъчното облагане, основа партия с надеждата да промени политическия пейзаж в Австрия, но не можа да осъществи амбицията си. Той спечели разочароващите 6 процента от гласовете на парламентарните избори през септември след кампания, за която похарчи 30 милиона евро, и достигна обществена подкрепа от 10 процента в социологическите проучвания. "Утре ще обявя в парламента, че се отказвам от мястото си", каза на пресконференция 81-годишният магнат. Засега той ще остане председател на партията "Екип Щронах за Австрия", но няма да играе толкова активна роля в нея. "Не съм разочарован. Посях семена", заяви Щронах, изразявайки увереност, че партията му ще продължи изпълнението на своята програма.

Неортодоксалният подход на Щронах и обещанието да помогне на частните предприемачи първоначално привлякоха много австрийци, включително такива, които традиционно не гласуват. Но с приближаването на изборите Щронах отчужди поддръжниците си с телевизионни изяви, в които предупреди за опасността Китай да нахлуе в Австрия, заяви, че подкрепя смъртното наказание за поръчковите убийци и се отнасяше зле с интервюиращите го. Въпреки това 11-те депутатски места, спечелени от партията му, изиграха роля за това управляващата коалиция на Австрийската социалдемократическа партия и Австрийската народна партия да спечели най-крехката си победа и намалиха подкрепата за крайнодясната Австрийска партия на свободата. След изборите партията му започна да се разпада в резултат на избухналите вътрешни борби.

Щронах, напуснал Австрия на 21 години и натрупал богатство след основаването на компания за автомобилни части в Канада, заяви, че сега ще прекарва повече време в Канада, където живее семейството му. Той ще спре даренията за своята партия, но остава на нейно разположение при нужда от съвет.

Последвайте канала на

БТА
1580 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини