Плевнелиев се срещна със сръбския външен министър

  • 23 януари 2014 16:58

  • 830
  • 0
Плевнелиев се срещна със сръбския външен министър
© Булфото

Започването на преговори за присъединяване на Сърбия към ЕС разкрива нова перспектива за всестранното задълбочаване на българо-сръбското партньорство.

Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното на среща с министъра на външните работи на Сърбия Иван Мъркич, който е на посещение у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, цитирани от БТА. Президентът е изтъкнал, че България и Сърбия трябва да градят отношения, основани на взаимно разбиране и на визия за развитие, отразяваща общото им бъдеще в ЕС. Държавният глава отново е подчертал, че страната ни ще предостави на Сърбия цялата експертна подкрепа в хода на преговорния процес. Той е отбелязал, че започването на преговори за присъединяване към ЕС е успех не само за Сърбия, но и позитивен знак за всички държави от Западните Балкани. Активизирането на дейността на създадената през септември 2013 г. Българо-сръбска търговско-промишлена камара, както и  идеята за провеждането на съвместен бизнес форум с участието на държавните глави на двете страни в пограничния регион, в който е концентрирано българското национално малцинство в Сърбия, също са били сред акцентите на срещата. Според Росен Плевнелиев  насърчаването на контактите между бизнеса от двете страни е реална възможност, която трябва да бъде използвана за увеличаването на двустранния стокообмен.

Министър Мъркич е уверил, че Сърбия ще направи всичко необходимо, за да се подобри живота на българското национално малцинство. Държавният глава е приветствал личната ангажираност на президента Томислав НиколичТомислав Николич Томислав Николич - сръбски политик и президент на страната Роден на 15 февруари 1952 в, на премиера Ивица Дачич, както и на външния министър Иван Мъркич за решаването на проблемите на българското национално малцинство в Сърбия. Според Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното Съвместното изявление на външните министри на двете страни е добра основа България и Сърбия да продължат да изграждат и развиват приятелски и добросъседски отношения, на основата на споделени европейски ценности и принципи. Министър Мъркич е заявил, че Сърбия ще работи за ускоряването на процеса по сключването на двустранен Договор за приятелство, сътрудничество и добросъседство. На срещата е бил потвърден ангажиментът на двете страни към завършването на проектите за свързване на регионалната транспортна и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа.

По повод 135-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Сърбия, която се отбелязва през тази година, Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното е посочил, че е необходимо 2014 г. да бъде година, изпълнена със съдържание в двустранните отношения и това може да стане чрез реализацията на общи проекти, които да бъдат "реално усетени" от народите на двете страни. Българският държавен глава е приел предадената му от министър Иван Мъркич покана от президента Томислав НиколичТомислав Николич Томислав Николич - сръбски политик и президент на страната Роден на 15 февруари 1952 в да посети Сърбия през тази година, се посочва още в съобщението.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
830 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини