Рейтинговите агенции повишават оценки срещу пари

  • 23 август 2011 17:10

  • 1254
  • 1
Рейтинговите агенции повишават оценки срещу пари
©

Международните рейтингови агенции получават пари от банки и фирми, които, би трябвало, да бъдат оценявани обективно. Това заяви бившият управител на Moody's Investors Service Уилям Харингтън, пише британският в. "Гардиън".

"Конфликт на интереси има на всички нива, като се започне от най-нископоставения анализатор до генералния директор", каза той. Бившият мениджър твърди, че политиката на "заплашванията и натиска" била широкоразпространена в Moody's. През 2008 г. компанията се оказа в центъра на скандал. Фирмата завишила многократно оценките на финансови продукти, базирани върху ипотеки, които нямали реално покритие. Продуктите били с етикет обезпечени банкови задължения. Тези продукти стимулирали банките, които избягвали рискови инвестиции. Финансовите институции били подлъгвани да купуват точно такива акции.

Икономистът Джозеф Стиглиц застана зад думите на Харингтън. Бившият икономически съветник на президента Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в, смята, че рейтинговите агенции са едни от основните виновници за кризата през 2008 – 2009 г. тези компании обявявали акции с рейтинг "F" (най-ниското ниво) като "А" (най-високото ниво ). Банките не са могли да надуят балона без помощта на агенциите. Изданието цитира и писмо на служител от Standard&Poor's от 2006 г, който пише: "Да се надяваме, че скоро ще бъдем достатъчно богати и когато балонът се спука, няма да ни се налага да работим".

По повод инициативата на САЩ да засилят контрола върху рейтинговите агенции Харингтън заяви, че мерките на Вашингтон само ще усилят натиска върху редовите служители. Moody's не коментира изявата на бившия си шеф, който работеше 11 години в компанията.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1254 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2011.09.20 | 16:40

1
Добро утро!

Добави коментар

Водещи новини