Орешарски: ГЕРБ да намерят сили да се извинят (обновена+видео)

  • 17 януари 2014 11:52

  • 9929
  • 63
Орешарски: ГЕРБ да намерят сили да се извинят (обновена+видео)
©

Ще направя коментар за изминалите 7 месеца на кабинета. Това е период, който може да се характеризира с много трудни препятствия, през които преминахме.

Това заяви от парламентарната трибуна премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. Той направи отчет на свършената работа от кабинета до този момент. Заварихме страната в тежка криза. Икономиката буксуваше и бизнеса беше подложен на тотален тормоз. В началото на нашия мандат заварихме много негативни тенденции. Държавата беше разградена. Обществото беше конфронтирано. Задачата ни днес не е да се връщаме в миналото, а да гледаме напред. Преустановихме централизирания натиск върху бизнеса. Вече го няма страхът от целенасочените проверки на контролните органи, от селективното отношение. Промени се методиката на ценообразуване на електроенергията. Постигна се намаление два пъти, макар и със скромни размери. Предприеха се действия за ребалансиране на системата, добави Орешарски.

Преди 7 месеца страната бе в дълбока институционална криза. Очертаваше се сериозно неизпълнение на приходите от порядъка на 1 милиард лева. Имаше реална опасност от шоково повишаване на цената на тока. Имаше силен натиск над бизнеса. Фискалните резерви бяха стопени до под 4 милиарда лева, а външният и вътрешният дълг беше увеличен с над 4 милиарда лева. За по-малко от 4 години фискалната позиция на страната беше влошена с около 8 милиарда лева, посочи премиерът. Този кабинет се изправи и пред още една трудност, миграционната вълна. Общественият ред трябваше да се защитава от дестабилизиращи вътрешни и външни фактори. Трябваше да се приложат мерки за оздравяване на енергетиката, да се фокусираме върху тези социални политики, които засягат най-ниските социални слоеве, заяви Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

Приходните агенции навлязоха в по-добро темпо на събираемост. Ако в средата на годината оценките им за неизпълнението бяха близо 1 милиард лева, в края на годината се сви повече от два пъти. Друго предсказание на опонентите, че новата власт ще изхарчи или открадне 1 милиард лева нов дълг. Още тогава обясних, че вземаме нови заеми, за да изплатим старите и това няма да увеличи дълга. В края на първото тримесечие миналата година дългът възлизаше на малко над 14,4 милиарда лева. Към края на миналата година възлиза на 14,1 милиарда лева. Имаме намаление на дълга, обясни Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. Новият дълг бе взет, за да се изплати стар възлизащ падеж, натрупан и по времето на управление на ГЕРБ. Такива операции не увеличават дълга. Надявам се сега всеки, който се включи в летния хор по такива теми, които не разбира, да намери сили да се извини, че лъга хората, разбира се, ако има морал, подчерта премиерът.

В рамките на миналата година, върнахме цялото дължимо ДДС и за първи път от 2008 г. започваме новата година на чисто. Това коства на бюджета половин милиард лева.Ускорихме усвояването на европейските фондове. Скоростта на усвояване е 4 пъти по-висока. Минимизирахме загубата на средства от еврофондовете. Успяхме да оползотворим напълно и агрофондовете на Общността без да загубим нито едно евро. Няма да се изкуша да правя коментари за извършеното до средата на 2013 г., обясни Орешарски. По думите му правителството е изпълнило задачите за 2013 година, които си е поставило при встъпването в длъжност. Голямата заслуга за това остава за моите колеги, но и за служителите на отделните административни звена, които проявиха голяма отговорност, отбеляза министър-председателят.

Постигнахме видим напредък по Споразумението за партньорство с ЕС, близо сме до окончателното финализиране. Движим се с добро темпо. През февруари МС ще приеме окончателен вариант. Инвентаризирахме и променихме стила по големите инвестиционни проекти. В резултат на това, отбелязахме напредък по „Южен поток”, газовите връзки със съседните страни, новите мощности в АЕЦ „Козлодуй”. Не допускаме едностранчивост при тяхната реализация, категоричен беше премиерът.

Прекратихме безразборното използване на СРС. Подготвихме процес за реформа на службите за сигурност. Ясно се разграничават правомощията на професионалното и политическото ръководство на МВР. Полицията демонстрира висок професионален стил на работа, успявайки да балансира между опазване на обществения ред и спазване на правата на гражданите на мирни протести. Сигурен съм, че Наказателният кодекс не е съвършен, но след заключителните дебати ще имаме модерен инструмент за прилагане на превантивно наказателна политика, допълни той.

Страната все още се намира в тежка икономическа и социална криза. По-важното е, че успяхме да обърнем посоката на движение и нормализирахме политическия, и икономическия живот. Предстои ни много работа. Искам да благодаря на всички, които подкрепиха мен и колегите от кабинета. Искам да благодаря и на депутатите от дясно, нищо че ги няма в момента, за градивните критики. Правя това с една единствена цел, за доброто и бъдещето на България, завърши Орешарски.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
9929 63

Свързани новини

Коментари 63

Добави коментар
КАК СЕ СТАВА ОТ КОМУНИСТ ОЛИГАРХ ? СТАНИШЕВ....

2014.01.18 | 12:07

57
СТИГА СТЕ СЕ ОПРАВДАВАЛИ С БОРИСОВ И ГЕРБ, АМИ ВКУПОМ СЕ ОМЕТЕТЕ ОТ ВЛСТТА. КАКВИ СОЦИАЛИСТИ СТЕ ? АМИ ВСИЧКИ ВИЕ СТЕ КАПИТАЛИСТИ. КАТО СЕ ПОЧНЕ ОТ СТАНИШЕВ И МОНИКА ТА СЕ СТИГНЕ ДО ПОСЛЕДНИЯТ ДРУГАР ОТ ИБ И ВПС НА БСП. КАКВИ СОЦИАЛИСТИ МОГАТ ДА БЪДАТ ГЕРГОВ СВИНАРЯ,К. ДОБРЕВ КАЛОТИНЕЦА, КУТЕВ, НИНОВА, КАДИЕВ, ОВЧАРОВ, ПЕТКОВ, УЗУНОВ, ГУЦАНОВ .... . АМИ ТЕ ВСИЧКИ СА КАПИТАЛИСТИ И ОЛИГАРСИ. ПЛОВДИВСКИЯТ ПАНАИР Е ЗА МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ ВЗЕТИ ОТ НАШИТЕ РОДИТЕЛИ ЗА ДА БЪДЕ ПОСТРОЕН. СЕГА Е СОБСТВЕНОСТ НА ОБЛАСТНИЯТ ЛИДЕР НА БСП Г. ГЕРГОВ . КОМПЛЕКСЪТ \"СЛЪНЧЕВ ДЕН\" ВАРНА Е СОБСТВЕНОСТ ЗА МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ И Е ПРИТЕЖАНИЕ ОТНОВО НА ГЕРГОВ. КАК СТАВА ТАКА? А ПЪК ЗА ПРЕД РОМИТЕ И ПЕНСИОНЕРИТЕ СА ДРУГАРИ СОЦИАЛИСТИ. ОЛИГАРСИ КАПИТАЛИСТИ СЕ КЪЛНАТ В ИДЕАЛИТЕ НА ДЯДО БЛАГОЕВ. КОЩУНСТВО ДРУГАРИ. ИЗМИТАЙТЕ СЕ ОВРЕМЕ . ИНАК ЩЕ ВИ ИЗМЕТЕМ С ТОЯГИТЕ И КАМЪНИТЕ. ПРЕСТЪПНИЦИ.

2015.01.29 | 12:51

63
Стига ма! Не можа ли да измислиш нещо по-умно? Какво направиха за народа Олигарсите и партия ГРОБ? Престани да се повтаряш, като проститутка!
БЪЛГАРИН

2015.01.29 | 12:51

62
КОМУНИСТИ НАГЛИ,ВИЕ КОГА ЩЕ СЕ ИЗВИНИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД,ЗА РЕПРЕСИИТЕ ВЪВ ЛАГЕРИТЕ,УБИЙСТВАТА,ПРОДАЖНАТА ВИ ПОЛИТИКА ПЪРВО КЪМ РУСИЯ ПОСЛЕ КЪМ ТУРЦИЯ чрез ДПС? КОГА БЕ ЛАЙНА ЧЕРВЕНИ? Извинихте се на турските терористи от възродителният процес и за смяната на имената им-НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ мърши мръсни! ПРОСТ НАРОД СМЕ ,убеждавам се с всеки изминал ден ние бъдеще нямаме от простотията и алчността си! Щом допускаме тея боклуци да ни управляват,заслужаваме си съдбата x 10!

2015.01.29 | 12:50

61
Какво направиха ли? Ами приятелю аз съм кърджалиец (българин, да поясня, че е необходимо) и по времето на ГЕРБ и бат Бойко в Кърджали имаше едно спокойствие, той единствен усмири турците, които бяха като побеснели срещу нас българите, те бяха навсякъде шефове и директори, дойде ГЕРБ смени всички шефове и \"наште\" хора млъкнаха, думата им не се чуваше, за първи път осетих, че живея в България... Никой преди това не беше успял да укроти турците в Кърджали... а сега ела да видиш какво е отново, дойдоха БСП+ДПС+ АТАКА и отново си сложиха старите кадри и стой та гледай... думата не можеш да си кажеш... турците из града отново вървят все едно българите им дължим пари... Елате бе българи патриоти, защитници на атака и бсп елате, елате да живеете в Кърджали, да видите ние как се справяме и защо не харесваме атака и бсп...Елате и говорете как бсп и атака ви кефят, елате да си търсите работа и да ви питат знаеш ли турски (дори в държавните и общински администрации)... кви патриоти сте... хейтвате ГЕРБ, ама ако знаете 4 години къв страх ги гонеше всички дпсари в Кърджали и как се бяха насрали...ама кво да ви обяснявам, слушайте си болния \"апостол\" за права и свободи...аз не мога, че нещо отбягва да идва при нас в нашата автономия КЪрджали, а и вече спря да говори за нашата \"автономия\", за джамията дето турция ще строи в Кърджали (най-голямата на Балканския полуостров), нито за музея дето си го искат от мюфтийството и т.н. и т.н., а последно да спомена за международния път към Гърция, който е готов от поне 2 месеца, а все още не е пуснат, а е засипан с чакъл и станаха сигурно 10 катастрофи, ама за това друг път...

2014.01.18 | 09:41

31
Не знам, каква е ситуацията в Кърджали, но ще ти дам тема за размисъл: Работя в Германска компания, в която служителите са от от много народности. Всякакви спорове на етническа, политическа, или религиозна основа са забранени! Няма никакви проблеми, наистина! Защо не опитате да решите проблемите си съвместно, а се комфромтирате?

2014.12.07 | 14:31

60
Вижте вижте как турците от АТАКА защитават ДПС и БСП :))))))))))))))))))))))))))))))

2014.12.07 | 13:35

59
Плачете, курви гейберски! Кефят ме вашите писъци.
ЗА ИДИОТИ ЛИ НИ МИСЛЯТ ?

2014.01.18 | 12:07

58
СТИГА СТЕ СЕ ОПРАВДАВАЛИ С БОРИСОВ И ГЕРБ, АМИ ВКУПОМ СЕ ОМЕТЕТЕ ОТ ВЛСТТА. КАКВИ СОЦИАЛИСТИ СТЕ ? АМИ ВСИЧКИ ВИЕ СТЕ КАПИТАЛИСТИ. КАТО СЕ ПОЧНЕ ОТ СТАНИШЕВ И МОНИКА ТА СЕ СТИГНЕ ДО ПОСЛЕДНИЯТ ДРУГАР ОТ ИБ И ВПС НА БСП. КАКВИ СОЦИАЛИСТИ МОГАТ ДА БЪДАТ ГЕРГОВ СВИНАРЯ,К. ДОБРЕВ КАЛОТИНЕЦА, КУТЕВ, НИНОВА, КАДИЕВ, ОВЧАРОВ, ПЕТКОВ, УЗУНОВ, ГУЦАНОВ .... . АМИ ТЕ ВСИЧКИ СА КАПИТАЛИСТИ И ОЛИГАРСИ. ПЛОВДИВСКИЯТ ПАНАИР Е ЗА МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ ВЗЕТИ ОТ НАШИТЕ РОДИТЕЛИ ЗА ДА БЪДЕ ПОСТРОЕН. СЕГА Е СОБСТВЕНОСТ НА ОБЛАСТНИЯТ ЛИДЕР НА БСП Г. ГЕРГОВ . КОМПЛЕКСЪТ \"СЛЪНЧЕВ ДЕН\" ВАРНА Е СОБСТВЕНОСТ ЗА МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ И Е ПРИТЕЖАНИЕ ОТНОВО НА ГЕРГОВ. КАК СТАВА ТАКА? А ПЪК ЗА ПРЕД РОМИТЕ И ПЕНСИОНЕРИТЕ СА ДРУГАРИ СОЦИАЛИСТИ. ОЛИГАРСИ КАПИТАЛИСТИ СЕ КЪЛНАТ В ИДЕАЛИТЕ НА ДЯДО БЛАГОЕВ. КОЩУНСТВО ДРУГАРИ. ИЗМИТАЙТЕ СЕ ОВРЕМЕ . ИНАК ЩЕ ВИ ИЗМЕТЕМ С ТОЯГИТЕ И КАМЪНИТЕ. ПРЕСТЪПНИЦИ
ÈRVEN

2014.01.18 | 12:03

56
Червен педераст нагъл алчен и продажен ,с разпорен от рязан патлак анус,олизан от болен и украински агент.
Любо Ангелов

2014.01.18 | 12:03

55
Възхищавам се на дедовия си много е хубав по четири женички гърбарки чукам на нощ и са доволни и щастливи си тръгват и харабията ми пе... все е здрав и все скача на горе но такива сме националистите и г-н Сидеров затова иска да ди изкара оная работа на площада защото ние можем и сме яки да не сме тюлени затива Деница Гаджева е яка знае кои да избере женицата

2014.01.18 | 12:02

54
Ибрик на ДПС!

2014.01.18 | 09:45

53
Може ли тия източвания при миналата тройна да са станали без одобрението на финансовия министър!!!! Сега като по - опитен тегли заеми, а след някоя година направо ще продаде държавата.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини