ЕК смята да проверява споразумението за "Южен поток"

  • 14 януари 2014 14:35

  • 1066
  • 0
ЕК смята да проверява споразумението за "Южен поток"
©

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви пред руския енергиен министър Александър Новак, че споразуменията за изграждането на газопровода "Южен поток" на територията на ЕС трябва да бъдат предоговорени. Това съобщи на пресконференция в отговор на въпрос Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря, предаде БТВ.

Тя отбеляза, че шестте държави от ЕС, част от трасето на газопровода, сред които е и България, са поискали от ЕК споразуменията да бъдат приведени в съответствие с правото на ЕС, след като комисията установи несъответствия.

Бергер добави, че в този случай не е необходимо ЕК да бъде упълномощавана от Съвета на ЕС, но не отговори дали комисията вече разполага с мандат за преговори с Москва.

Шантал Хюс - говорителят на еврокомисаря по въпросите на вътрешния пазар и услугите Мишел Барние, заяви, че все още ЕК проучва въпроса.

Научихме, че има известни опасения в сферата на обществените поръчки по отношение на българското участие в проекта "Южен поток". Проучваме въпроса, но още е много рано да се прецени дали са били допуснати нарушения, заяви тя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1066 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини