ЕП към САЩ: Спрете да събирате лични данни

  • 10 януари 2014 14:52

  • 1746
  • 3
ЕП към САЩ: Спрете да събирате лични данни
©

"САЩ да престанат да събират лични данни", такъв призив отправи Европейският парламент към американските власти, предаде РИА Новости.

Комисията по граждански свободи в Брюксел одобри доклад в обем от 52 страници. В документа депутатите в ЕП решително осъждат широкото, систематичното и скритото събиране на лична информация за милиони хора по света. В доклада също се отбелязва, че системата за масово следене, използвана от от разузнавателните служби отвъд Атлантическия океан е сериозно нарушение на основните права на човека".

"Масовото следене може да доведе до тежки последици за свободата на словото и да създаде потенциална опасност за злоупотреба с информация, събрана за политически опоненти", се отбелязва в доклада.

В документа също се пише, ме масовите оперативни мероприятия, вероятно водят до незаконни действия от страна на специалните служби". Евродепутатите призовават САЩ да забранят използването на данните и да хармонизират законодателството си с международните правни норми.

Декларацията е отговор на разкритото от бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън масово следене, извършвано от страна на американската Агенция за национална сигурност. Сред имената на следените политици бяха тези на бразилския президент Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на и германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се. След това Къртицата на ЦРУ избяга в Русия.

Дейността на Сноудън принуди Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият да възложи реформи в службите. През декември 2013 г. създадената по инициатива на американския президент комисия предложи на държавния глава да изработи точни инструкции как да се следят чуждите лидери.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1746 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
US

2014.01.18 | 00:27

3
We are sorry EU we never do it again we promise you.
AJ4A

2014.01.12 | 13:03

2
ЕС, а вие спрете да се коалирате и да комуникирате на най-високо равнище с комунисти престъпници!!!!
NALI

2014.01.12 | 10:22

1
DOBRE VEDNAGA MNOGO SE IZVINAVAME TOVA NJAMA DA SE POVTORI

Добави коментар

Водещи новини