Тъмна материя е обгърнала Земята

  • 07 януари 2014 20:40

  • 3872
  • 1
Тъмна материя е обгърнала Земята
©

Анализ на орбитите на GPS спътници показа, че Земята е по-тежка, отколкото предполагахме, вероятно заради ореол от тъмна материя, съобщи сп. "Ню сайънтист".

Тъмната материя съставлява около 80 процента от Вселената, но за нея е известно малко, включително и как е разпределена в Слънчевата система.

През 2009 г. учени от университета Принстън допуснаха, че с притеглянето й от земната гравитация могат да бъдат обяснени неочаквани промени в скоростта на космически апарати, прелитащи край планетата ни. Бен Харис от Тексаския университет в Арлинигтън използва за изследването си спътници на орбита около Земята, за да провери тази теория.

Орбитата на GPS спътниците е добре известна. Анализирайки данни за девет месеца за космическите апарати от американската система GPS, руската ГЛОНАС и европейската „Галилео”, той изчисли как всеки от тях "чувства" земната маса. Резултатите му показват средна стойност от 0,005 до 0,008 процента по-голяма от земната маса, утвърдена от Международния астрономически съюз.

Това може да бъде обяснено с диск около екватора с размери 191 км на 70 000 км. Бен Харис обаче не е анализирал смущенията в орбитите на спътниците, дължащи се на относителността и на привличането от страна на Слънцето и Луната. Освен това предварителните данни от сондата на НАСА "Джуно" показват, че нейната скорост край Земята не се е различавала от очакванията.

Експерти на НАСА се опасяват, че през последните десетилетия Слънцето не е особено активно. Ако това продължава, светът е заплашен не от глобално затопляне, а от нов ледников период. Всичко се дължи на факта, че феноменът смяна на магнитните полюси на Слънцето, който трябваше да се случи още през 2012 г., се състоя с година закъснение. Веднъж на около 11 години слънчевите полюси постепенно отслабват, избледняват и след това се появяват отново, но със сменени полюси.

Земляните не усещат това, защото процесът е много бавен и стабилен, което го прави ненатрапчив. Краят на познатия ни свят може да настъпи през 2040 година, предупредиха учени от НАСА.

Точно на 5 февруари през тази година Земята е възможно да се сблъска с астероид, открит и описан от астрономическите обсерватории. Става дума за 2011 AG5, открит през януари 2011 г. с диаметър около 150 метра, предаде БЛИЦ. Нивото на опасност ще придобие още по-голяма яснота през 2023 г., когато астероидът ще е приблизително на 1.1 милиона мили (1,8 милиона километра) от Земята.

Ако 2011 AG5 премине през февруари тази година през едно определено място в Космоса, наречено ключалка, възможно е гравитацията на нашата планета да го насочи към сблъсък. Засега учените изчисляват шансовете за сблъсък на 1: 626, което е твърде висок процент от гледна точка на астронавтиката.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3872 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.03.29 | 09:36

1
tymna materiq e obvila na nekoj glavata

Добави коментар

Водещи новини