Найденов: Военните формирования в Ямболска област ще бъдат запазени

  • 07 януари 2014 16:41

  • 900
  • 0
Найденов: Военните формирования в Ямболска област ще бъдат запазени
©

Военните формирования на територията на Ямболска област ще бъдат запазени в досегашния им вид и състав - три поделения от състава на Сухопътните войски и едно от Военновъздушните сили с обща численост от около 1400 души.

Това заяви министърът на отбраната Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен след среща с областния управител Николай Пенев и с кметовете на петте общини в областта, предаде БТА. "Преразгледан е планът за развитие на въоръжените сили и в него е включено планираното преди време удължаване, разширяване и модернизиране на авиобаза "Безмер" със средства на НАТО в размер на 60 милиона лева", съобщи министърът. По отношение на участието на Българската армия в мисията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан той отбеляза, че сега обстановката там е значително по-рискова отпреди. Страната е в период на подготовка и по-късно -
провеждане на избори, което означава, че нашите военнослужещи трябва да бъдат много по-бдителни и отговорни при изпълнението на мисията и по отношение на своята сигурност, отбеляза Найденов.

На въпрос за изграждането на инженерно-техническото преградно съоръжение по българско-турската граница министърът поясни, че строителството му се е забавило поради досегашните процедури по проектиране и набавяне на необходимите строителни разрешения. Следват процедури по доставка на съоръжението, а за самото изграждане на военните ще са необходими между 35 и 40 дни. Найденов информира също, че се обсъжда провеждането на мисия за подготовка на военнослужещи от Либия в българско-американското военно съоръжение "Ново село". "Водят се преговори за условията, при които мисията ще се състои, без да търсим на всяка цена участие в нея, тъй като съществуват рискове при обучението на пет-шест хиляди души в продължение на пет до осем години", поясни той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
900 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини