Първи сме в Европа по малолетни родилки

  • 06 януари 2014 06:36

  • 1780
  • 3
Първи сме в Европа по малолетни родилки
©

България е първа в Европа по малолетни родилки. У нас вече раждат дори 12-годишни момичета, пише "Монитор".

Така нашата страна пак влезе в черна еврокласация, съобщи д-р Антония Григорова, главен редактор на списание "9 месеца” и инициатор на кампанията "Бебе на годината".

Всяка година в софийските АГ болници има поне 4 – 5 случая на родилки под 16 г. Те са предимно от ромския етнос, разказаха акушер-гинеколози. За разлика от тях българката все по-често отлага първото дете за необозримото бъдеще, когато вече е направила кариера, заработва добри пари и има собствено жилище.

Съвременната нашенка иска да е по-образована и финансово независима, каза още д-р Григорова. Средно на 30-годишна възраст българката ражда своето първо дете. Така лекарката обясни спада на раждаемостта в последните няколко години у нас. Лошото ниво на здравната система по отношение на ранното откриване и профилактика на стерилитета също допринася за мрачната картина.

За ранното раждане пък спомага лошото ниво на сексуалната култура на подрастващите. Миграционните процеси по посока малко населено място - голям град също са сред причините. По думите на д-р Григорова е имало лъжлива надежда към 2009 г., че раждаемостта започва да се увеличава.

След 2010-а, когато се отчете първият драстичен спад в броя на новородените, нещата тръгнаха надолу, твърди д-р Григорова. Тя поясни, че от типично двудетния модел българските семейства вече създават не повече от едно дете. Момиченце от Старозагорско стана Бебе на годината за 2014-а, съобщиха вчера организаторите на едноименната традиционна кампания. То е родено в 0,01 ч на 1 януари в многопрофилната болница "Проф. Стоян Киркович” в Стара Загора. Сияна, която е от село Николаево, е родена с тегло 2570 грама и височина 47 см. Самото раждане станало много бързо. Майката Силвия била закарана в родилното направо от новогодишната трапеза. Тя е родила детето си по естествен път.

В първия ден на новата година са проплакали общо 96 бебета, от които две двойки са близнаци. Общо 61 774 са родените деца през 2013 г. Кампанията "Бебе на годината" е създадена, за да фокусира общественото внимание върху демографските проблеми. Тя излъчва първото и последното бебе на годината, а също и орисник. Според поверието орисникът, щом вземе в ръце бебето на 40-ия ден, му предава своите добри качества. На Бабинден, който е на 21 януари, тази година орисница ще бъде здравната министърка д-р Таня Андреева.

От 2014-а вече се излъчва само бебето на настоящата година, а медальонът, който ще получи бебето, е на художничката Вида Пиронкова. Награда ще получи и болницата, в която се е родила Сияна - Бебето на годината.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1780 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
мами

2014.12.27 | 13:46

3
спрете да плащате детски на малолетни майки и въпросът ще бъде решен. Това е толкова лесно и просто.

2014.12.27 | 13:46

2
То тези малолетни родилки са основно ромки. Разбирам че такава им е традицията и се женят млади, но трябва да се направи нещо по въпроса със социалните помощи. Ако работеха и се издържаха като нормални хора изобщо нямаше да ми пука роми ли са, но при положение че живеят на гърба на държавата от моите данъци смятам че трабва да се сложи ограничение - например помощи да се дават само до 2-ро дете.
717

2014.01.30 | 19:32

1
Това ако се случва в Китай ще ги избият като животни. За педофилия.

Добави коментар

Водещи новини